Fonduri importante alocate de stat fermierilor români. Cum pot fi folosiți banii
760 de milioane de euro vor primii fermierii de la stat, pentru investiții. Își pot cumpăra utilaje sau își pot extinde fermele cu spații de procesare și depozitare.
"Este o sumă ambițioasă, dar necesară" - susține ministrul Agriculturii, care a anunțat ce programe finanțează statul anul acesta. Bani, dar mai puțini, vor fi și pentru cei care cultivă legume în solarii.
Laura face agricultura ecologică, în Cristian, lângă Sibiu. Cultivă legume în 4 solarii, pe care le-a construit, în principal, cu fonduri europene.
760 de milioane de euro - vor fi la dispoziţia celor care au o exploataţie agricolă, aşa cum are Laurei. 55 de milioane de euro sunt doar pentru investiţii în spaţii de procesare şi depozitare. De asemenea, fermierii se pot extinde şi îşi pot cumpăra utilaje noi.
Laura Gligorea, legumicultor: "Serele ce le avem acum, solariile le avem de 8 ani şi am fi vrut să facem ceva mai performant, cu o instalaţie de apă mai performata, cu programare ceva, plantele să le ajute mai mult."
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: "Este o sumă ambiţioasă, dar necesară să sprijinim investiţiile în tot ceea ce înseamnă procesare şi depozitare, mai ales la nivel de fermă, în așa fel încât fermierii să fie cei care să îşi finanţeze şi să îşi edifice capacitatea de procesare şi depozitare."
Marian Ioan, fermier din Teiuş: "Sunt mulţi bani şi sunt tentanţi. Speram să ne folosim de ei. Aş vrea să-mi iau câteva utilaje, să nu mă mai chinui, în special, la curăţat, la păşune, la o carmangerie, să pot să procesez, să vând animalele, carnea să o vând direct pe piaţă."
Se extinde şi programul Tomata, iar anul acesta va cuprinde în plus 4 legume: ardei, varza, castraveţi şi vinete. Legumicultorii pot lua însă bani mai mulţi dacă se unesc în asociaţii.
Pentru programul Usturoiul sumă se dublează comparativ cu anul trecut.
Sunt bani şi pentru tinerii fermieri care au curaj să-şi dezvolte o afacere - 75 de milioane de euro.