Criza sanitară i-a îndemnat pe fermieri să apeleze la dozatoare pentru a-și vinde laptele

21-02-2021 17:25


Criza sanitară ne-a mai tăiat din elan când vine vorba de mersul la piață. Producătorii au fost nevoiți să se adapteze pentru a nu pierde chiar totul.

Fermierii, de exemplu, au apelat la dozatoare pentru a-și vinde laptele. În acest fel, clienții au acces la marfă proaspătă fără să mai intre în contact cu cineva. Asociațiile de profil susțin că, anul trecut, cantitatea de lapte vândută prin aceste automate s-a dublat, comparativ cu 2017.

Familia Pepu are o fermă de vaci în Ghiroc, județul Timiș. De când cu pandemia, oamenii au renunțat să-și mai ducă marfa la tarabă, în piață. În schimb, au cumpărat trei automate și le-au răspândit, pe lângă Timișoara.

Cristiana Pepu, fermier: ”Pe viitor dorim să ne achiziţionăm mai multe, este o afacere chiar rentabilă. Noi avem o grăsime la lapte între 4.2 şi 4.6 la sută grăsime şi are mult mai multe calităţi, pentru că este crud”.

Net avantajos este și prețul la litru încasat direct. Procesatorii ar fi plătit doar o treime din el.

Cătălin Rugan, fermier: ”Este un preţ mult mai bun decât la procestor. La procesator îl vând cu 1,33 lei şi la dozator în oraş îl vând cu 3 lei litrul".

În 2018 și 2019, Autoritatea Sanitar Veterinară din Timiș a autorizat un singur automat de lapte. În 2020, a dat undă verde pentru zece dozatoare.

Clientă: „E mult mai rentabil. Raportul calitate-preț e foarte bun şi are alt gust, se vede clar că este proaspăt”.

Client: "În felul acesta putem sprijini producătorii locali şi preţurile sunt mult mai accesibile, decât la laptele care este gata ambalat, procesat. Acesta e crud, îl fierbi acasă”.

Flavius Nicoară, director DSVSA Timiş: ”Consumatorul are garanţia 100% că primeşte un produs salubru. Producătorul este obligat să aibă un program de autocontrol, prin care din două pe lună recoltează probe la lapte şi le duce la laboratorul nostru, iar medicul veterinar care supraveghează respectiva exploataţie face verificări permanente".

Cristian Lungu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate de Lapte Crud: ”În 2017 se vindeau anual în jur de 7.000 de tone de lapte. Acum, pare-se că s-a ajuns la dublu la numărul de aparate înregistrate, deci probabil 12-14.000 de tone de lapte”.

O fermă de lângă Oradea a fost prima care a ieșit pe piață cu dozatoare de lapte proaspăt. La început, vindea 200 de litri pe lună. Acum, a trecut de 5.000.

Marcel Filip, managerul fermei: "E mai bun, pentru că este proaspăt, şi preţul este mult mai mic. Aşa, raportul calitate/preţ este convenabil şi pentru noi şi pentru clienţi. Când vin la dozator, sunt doar ei acolo, cu toate măsurile de igiena şi de siguranţă şi dezinfecţie".

În Oradea sunt cinci automate de la care se poate cumpăra lapte proaspăt. Și aici, un litru costă, în medie, 3,5 lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO