Criza forței de muncă se resimte tot mai mult în rândul crescătorilor de animale din România

17-02-2021 19:24


Criza forței de muncă rămâne cea mai mare provocare pentru crescătorii de animale. Deși în ultimul an, din cauza pandemiei, mulți și-au pierdut slujbele, fermierii nu găsesc muncitori dispuși să se ocupe de îngrijirea animalelor.

Unii le-au răspuns că decât să muncească în ţară preferă ajutoarele sociale până trece iarna și vor putea pleca din în străinătate.

Acest fermier din Mureş are 70 de vaci de lapte şi un singur angajat. Nu s-ar descurca fără ajutorul băiatului sau.

Papp Zoltan, fermier: "De muncă la animale lumea fuge."

Ne spune că, deşi oferă un salariu bun, oamenii preferă să stea acasă, decât să vină la fermă.

Papp Zoltan, fermier: ”O medie de trei mii de lei întro fermă mică simplă se poate câştiga bani în mâna fără problemă. Eu am auzit unde se câştigă 1000-1200 -1300 de euro, depinde de fermă.”

Şi acest crescător de oi din Mureş caută oameni. Nu a găsit pe nimeni, pentru un salariu de 2500 de lei şi mâncare în fiecare zi.

Liviu Mureşan, cioban: „Nu le place să muncească. Cum să angajez că a fost că am adus cioban la oi, am adus seara şi dimineaţa când m-am dus unde e patul era gol. Poate nici ajutoarele astea nu sunt bune. Se mulţumesc cu cât le dă statul trece ziua şi nu le place munca.”


Şi fermierii din Bistriţa Năsăud caută angajaţi.

Niculae Aluaș fermier: „Cu oameni foarte greu în ziua de azi, nu le mai place la animale. 2000-2500 lei pe lună plus mâncare, ţigări, dar nu le place. Nu găsim nici aşa”.

De pildă, acest bărbat spune că preferă să lucreze câteva luni în Germania, apoi să stea acasă. Nu îl tentează banii oferiţi de fermierii români.

Bărbat: "Nu mai prea sunt aşa care stau pe la grajduri, la vaci, că oamenii sunt învăţaţi să meargă dincolo".

În schimb unii sunt dispuşi să negocieze.

Bărbat: "Aş merge, cu 3000 pe lună, mă duc, să facem și noi bani, că la bani mergem nu să stăm pe spate".

Sociologii spun că oamenii caută acum slujba care să nu le ocupe mult timp.

Ioan hosu, profesor Sociologie UBB: „Nu cred că foarte mulţi iau în serios această opţiune. Oamenii se duc şi în zone unde prestigiul social al meseriei este mai ridicat. Lucrezi într-un mediu urban. Și nu eşti lucrător în zootehnie.”

Până îşi găsesc angajaţi, fermierii sunt nevoiţi să-şi îngrijească animalele singuri sau cu ajutorul familiei.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO