Fondul clasei ar putea fi legalizat de Ministerul Educatiei. Cat plateste un parinte in fiecare an
Ministrul educatiei vrea sa legalizeze fondul clasei si toate cheltuielile pe care parintii le au oricum, dar la negru, intr-un an scolar.
Intra aici banii de reparatii, perdelele, mobilierul sau firma de paza, sumele fiind cheltuite, de multe ori, fara ca dascalii sa dea socoteala.
In plus, oficialul propune ca fiecare institutie de invatamant sa abia un cont, in care toti cei care doresc pot sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit.
Mai tot timpul, banii stransi pentru fondul clasei sunt insuficienti, iar parintii nu afla mereu pe ce au fost cheltuiti.
"Nu ni s-a spus pt ce anume, fara chitanta, fara nimic. Am dat destul pentru carti, nu sunt bani. Sa stim ce se intampla cu banii si atunci poate dam."
"Pentru tabla, schimba draperii, au schimbat prin clasa bancute, una, alta.... Se aduna totusi o suma, sa se stie pentru ce se dau banii."
Conform Ministrului Educatiei, invitat de jurnalistii de la gandul.info, proiectul sau prevede ca fiecare leu donat de parinti sa fie justificat.
Remus Pricopie, ministrul educatiei: "Consider ca este absolut ok ca un parintre, DACA VREA, sa contribuie cu o anumita suma la scoala sa poata sa faca acest lucru intr-un mod legal. Sa existe un cont transparent, parintii, profesorii, cei care contribuie sa aiba acces la informatii, sa decida ce sa se faca cu acesti bani."
Mihaela Guna, Asociatia Parintilor: "In fiecare scoala ar trebui sa existe o organizare cu personalitate juridica a parintilor, pentru ca numai asa fondul clasei se poate cheltui transparent, legal, fara nicio posibilitate de evaziune fiscala."
Rozica Stefan, directorul scolii Jose Marti: "Ar fi bine ca parintii si cei care doresc sa redirectioneze acei 2% pt scoli. Avem pe ce sa-i cheltuim, avem nevoie d emulte in scoli."
Chiar daca intra in legalitate, fondul clasei nu va fi obligatoriu.
In momentul de fata, parintii cheltuiesc in medie 500 de lei pe an pe fondul clasei, pe langa suma pe care o dau pentru rechizite.
Cei mai multi bani se duc pentru igienizarea clasei, mochete, parchet, jaluzele, imprimante, aparate de aer conditionat si cadouri de Sarbatori.