Solutia gasita de cativa primari pentru a salva viitorul elevilor saraci din mediul rural

Dată publicare: 15-05-2013 18:55
Dată actualizare: 18-05-2013 06:56


elevi, centre de zi

Din cauza saraciei, jumatate dintre elevii care traiesc in mediul rural abandoneaza scoala dupa 8 clase si nu mai invata nicio meserie.

In al doisprezecelea ceas, unele primarii au infiintat centre in care copiii stau dupa ore, isi fac temele si primesc o masa calda.

Parintii nu au bani ca sa le cumpere carti si caiete. Ii trimit la munca, sau mai rau, la cersit, distrugandu-le viitorul.

Ionut are 13 ani si este unul dintre elevii ingrijiti in centrul de zi din comuna Miroslava, judetul Iasi.

Pana acum 3 luni, baiatul nu stia sa scrie si sa citeasca. Ajutat de educatorii din institutie, a invatat alfabetul.

Familia lui Ionut traieste dintr-un ajutor social de 200 de lei. Pentru ca parintii nu au bani sa-l trimita la scoala, in primul semestru copilul a avut peste 120 de absente.

Daca nu ar fi fost primit in centru, baiatul ar fi fost retras de la scoala.

Mihaela Tataru, educator: "Ionut, cand a ajuns in centru, nu stia nici macar sa-si scrie numele. Tot ce a acumulat pana acum a acumulat aici in centru. Era un copil care nu dorea sa mai mearga la scoala, de rusine ca este prea mare si nu stie sa citeasca. El a demonstrat ca vrea sa-si ajunga colegii din urma."

Alaturi de Ionut, alti 11 elevi cu varste de pana la 14 ani beneficiaza gratuit de serviciile centrului.

Isi fac lectiile cu un profesor sau un invatator.

Ioana Popescu, coordonator centrul de zi Miroslava: "Elevii primesc trei mese pe zi, isi fac temele. Parintii pot beneficia si de ajutorul unui psiholog."

In tot judetul Iasi sunt 15 centre de zi unde, dupa cursuri, vin 300 de elevi identificati cu risc major de abandon scolar.

Au fost infiintate cu finantare de la Consiliul Judetean, dar si cu fonduri europene, iar activitatea lor este sustinuta de primarii. Costurile, depasesc, in medie, 10.000 de lei pe luna.

In judetul Iasi, dupa ultima statistica realizata de inspectorii din invatamant, dar si de asistentii sociali, peste 1.000 de elevi sunt in pericol sa abandoneze scoala.

La nivel national, numarul elevilor care vor renunta la carte in 2013 va fi de doua ori mai mare decat anul trecut.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO