Minunile Ploiestiului: hipodromul fara cai si parcul fara plante in care intri prin gard. Cate milioane s-au cheltuit pe ele
INVESTITII FARA CAP, partea a II-a. Ploiestiul poate intra in cartea recordurilor cu un parc urias uscat si gol si un hipodrom pe care nu se pot organiza curse pentru ca... nu avem o autoritate care sa omologheze pistele.
Ploiestiul detine recordul la capitolul investtitii pe bani foarte multi. La marginea orasului s-a construit un parc pe 54 de hectare. A costat 80 de milioane de lei. Deocamdata e pustiu. Plin de balarii si de copaci uscati. Uniunea Europeana cere ca fiecare cetatean sa beneficieze de 26 de metri de spatiu verde. Un ploiestean beneficiaza de doar 3,8 metri patrati.
Cristian Ganea este viceprimarul orasului, PSD. Spune ca de un an n-a mai calcat pe aici, pentru ca parcul e in administrarea primarului, care e de la PNL. La inaugurarea din 2016 el a taiat panglica. Avea functia de primar interimar. Primarul orasului fusese arestat pentru luare de mita. Mai mult, Ganea folosit imagini cu acest loc in campania electorala de anul trecut cand parcul era prezentat ca o mare realizare.
In centrul parcului troneaza o constructie care ar trebui sa fie sera. E goala, nu sunt plante, dar Ganea promite ca se vor aduce. N-a fost folosita niciodata iar acoperisul incepe sa cedeze.
Parcul de vest rebuia sa fie amenjat din fonduri europene dar pentru ca lucrarile au intarziat, primaria a fost nevoita sa plateasca. “Trebuia sa dam partea noastra 5 milioane, am dat 24. Si toate aceste lucruri au fost pe intarzieri”, spune viceprimarul “S-a depasit din mai multe considerente. Si birocratice, si lipsa de experienta si...au fost primele programe in perioada de inceput a Ploiestiului si cred ca lumea nu a fost indeajuns de bine pregatita”.
Mai mult, dupa inaugurare, toata vara anului trecut parcul a stat neudat si s-a uscat pentru ca PSD-ul nu s-a inteles cu PNL. “La sfarsitul anului 2015 cand ar fi trebuit aprobata o organigrama pentru parcul acesta, consiliul local nu a trecut organigrama, s-a asteptat sa se incheie anul, sa treaca alegerile, era aproape de campanie si atunci acest parc nu a avut personal. Neavand personal toata iarba care era verde a devenit arsa. Asta eu am gandit-o si cred ca imi asum ce zic a fost o chestie usor politica. Pentru ca in acel moment in consiliu eram jumatate PSD, aproximativ jumatate PNL”, spune Cristian Ganea .El era atunci primar intermar si avea majoritate in consiliu, avea toata puterea dar a asteptat campania electorala iar parcul s-a umplut de balarii si totul s-a uscat.
In tot parcul sunt 4 terenuri de tenis de camp, 3 terenuri de baschet, 3 terenuri de handbal, 2 terenuri de tenis de perete. Din pacate sunt pustii. Si inconjurate de boscheti de maracini si de acesti copacei de tuia. Plantati pe sute de metri. Toti sunt uscati. Nu gasesti unul verde
Actualul primar, Adrian Dobre, spune ca pana s-a organizat dupa alegeri, a venit toamna. Toata vara parcul a stat neudat. Acum, primaria este la a treia incercare de a face un audit. Vrea sa vada daca arbustii erau sau nu uscati atunci cand au fost plantati. “Pana nu se finalizeaza expertiza eu nu pot sa ma duc sa iau pomul uscat din parc si sa plantez alt pom. ..pentru ca o sa vina Curtea de Conturi si o sa intrebe de ce nu am identificat intai vinovatul si sa-l punem pe el sa faca aceasta modificare”, afirma Dobre.
Ca sa ajungi in parc trebuie sa iesi din oras si sa mergi pe centura. La pasajul care ar trebui sa faca legatura cu aceasta zona se lucreaza de ani de zile. Si aici, pentru ca s-au depasit termenele primaria plateste in plus 16 milioane de lei iar ploiestenii isi risca viata pentru a ajunge in parc, trecand printre vagoane si apoi intrand prin gard.
Ar trebui sa existe si un patinoar. Dar n-a fost niciodata folosit pana acum. “Nu ma intrebati de ce pentru ca nu pot sa va raspund. Pentru ca nu stiu. In mod normal ar trebui sa functioneze”, spune viceprimarul. Cladirea este ridicata la intrarea in parc. A fost gandita pe fonduri europene. 9 milioane de lei. Dar aceasi poveste pentru ca n-a fost gata la timp, s-a pierdut finantarea.
Viceprimarul Ganea vorbeste cu lejeritate despre depasirea termenelor si despre bani multi pe care primaria a fost obligata sa-i plateasca. Te lasa cu impresia ca anormalitatea este o chestiune asumata aici la ploiesti si probabil ca asa este de vreme ce a ramas in functie mandate la rand. De un an aceasta cladirea sta. Cativa angajati isi fac de treaba si repara o usa. 30 si ceva de oameni lucreaza in acest parc. Primaria plateste aproape o suta de mii de lei pe luna salarii si utilitati.
Hipodromul din Ploiesti ar trebui sa fie o adevarat comoara pentru adminsitratia locala si pentru oamenii din zona. Din pacate este o gaura neagra in care au disparut si inca dispar foarte multi bani si nu produce nimic. A costat 77 de milioane de lei. Si aici, pentru ca lucrarile nu a fost gata la sfarsitul lui 2015 s-a pierdut finantarea europeana si primaria a platit 80 la suta din suma totala. De mai bine de un an, hipodromul e gata dar nu poate fi folosit.
“Noi nu avem o autoritate care sa stabileasca fucntionarea unui hipodrom. Nu avem o autoritate care sa stabileasca niste criterii pe baza carora sa se poata omologa pista de galop”, spune primarul.
De mai bine de 3 ani, de cand vechiul hipodrom a fost daramat, proprietarii de cai stau si asteapta. Hipodromul are 2 piste. Una cu iarba pentru galop si una cu nisip pentru trap. Imediat dupa inaugurare au inceput sa apara problemele. Caii risca sa moara daca vin cu viteza pe pista cu iarba, din cauza denivelarilor.
Si pista cu nisip a avut probleme. Cand au intrat caii pe ea au inceput sa iasa pietrele din fundatie. Asa ca a intrat in renovare. Acum, in hipodrom sunt cazati doar 7 cai. Pentru ca hipodromul nu a fucntionat multi dintre cei care participau pe vremuri la curse au renuntat la acest sport. Hipodromul din Ploiesti este singurul de acest fel din tara dar, revoltator este faptul ca a fost gandit ca unul de tranzit, iar spatiile de cazare pentru cai au fost contruite sub dimensiunile cerute la nivel international.
Acelasi Ganea era viceprimar si primar pe vremea cand s-a construit. “Sa stiti ca acel hipodrom este...un pic hilar, de tranzit. Nefiind decat unul nu poate fi decat unul”, spun el. In plus, constructia e facuta din lemn de esenta moale si distrus acum de cai.
Claudiu Coman este directorul hipodromului. Orice l-ai intreba pare ca nu stie prea bine despre ce e vorba. Mircea Toader este managerul de proiect si reprezentantul firmei care a ridicat hipodromul. “Asta e proiectul in care ne-am dat seama ca beneficiarul nu stie ce sa faca mai departe”, sustine el. Toader spune ca s-a construit dupa proiectul pus la dispozitie de primarie. “Sistemul de fotofinis instalat este pentru atletism nicidecum pentru cai”.
Hipodromul consuma sume uriase. Bani de la primarie. Are 40 de angajati. Anul trecut au fost aproximativ 1,6 mil lei pe 6 luni. Directorul Comans spune insa ca merita: “Arata foarte frumos. Totul este tuns, curatenie, fara paza nu se poate. Deocamadata nu se produce neavand curse ca acesta e obiectul de activitate”
Hipodromul apartine primariei din Ploiesti, dar de autorizarea si de reglementarile legislative ar trebui sa se ocupe ministerul Agriculturii. I-am prezentat situatia ministrului Petre Daea. “Va multumesc ca imi lasati aceste informatii. Eu de regula caut informatii. Eu sunt cautator de solutii”, a spus el. A ramas ca analizeaza.
Sursa: Pro TV
Etichete: parc, Petre Daea, PSD, ploiești, PNL, primar, angajati, fonduri europene, risipă, viceprimar,
Dată publicare:
31-03-2017 12:25