''Finantati Catedrala Neamului". Mesajul transmis de Patriarhia Romana pentru ca biserica sa fie gata de ziua Marii Uniri
''Finantati Catedrala Neamului ca ea sa fie gata pana la aniversarea Marii Uniri!'' Este mesajul reprezentantilor Patriarhiei Romane catre institutiile statului care au fost, in acest an, mult mai zgarcite cu sponsorizarile.
A raspuns prompt chemarii Primaria Capitalei, care a pus pe ordinea de zi un fond de 6 milioane de lei. Intre timp, locatarii din zona vor trimite miercuri, tot spre Primarie, un memoriu in care se plang de zgomot, praf si lumina intensa, care vin dinspre santier.
In timpul noptii, ferestrele apartamentelor din zona Izvor sunt luminate de flama aparatelor de sudura folosite de cei peste 200 de muncitori. Ziua se lucreaza la armatura metalica. S-a ajuns acum la zona intre plus 14 si plus 23 metri de la sol.
Cum se explica ritmul alert? Patriarhia Romana si-a propus sa ispraveasca uriasa biserica pana in 2018, astfel incat la centenarul Marii Uniri sa avem ce arata lumii.
"Biserica Ortodoxa, organizata ca patriarhie si cu ascendenta apostolica, este a doua biserica ortodoxa din lume ca numar de credinciosi", se spune intr-un film de prezentare a proiectului Catedralei Neamului, cerut de sefii cultului majoritar. Tocmai pentru ca fiecare enorias este si contribuabil, Patriarhia a demarat cel mai costisitor proiect al sau.
Recent, inaltii ierarhi au trimis spre institutiile statului noi rugi de finantare.
In urma noii cereri de ajutor banesc din partea Patriarhiei, Primaria capitala a inaintat, acum la jumatatea anului, propunerea de sprijin financiar pentru lacasurile de cult. In total, vorbim de peste 25 de milioane de lei. Cea mai mare parte ar fi virata, evident, spre Catedrala Neamului: 6 milioane de lei.
Preotii spun ca au cheltuit pana acum 32 de milioane de euro, in proportii egale, din colecta Bisericii si din alocari publice- Guvern, primarii de sector, consilii locale.
In acest an Guvernul n-a mai dat bani Catedralei si sunt numai 1100 de donatii online pe site-ul BOR, si totusi au fost acoperite 40% din costurile lucrarilor. Pana in 2016 se vor cheltui 80 de milioane de euro. Picturile, mozaicurile, candelabrele si clopotele vor costa, cel mai probabil, inca o data pe atat.