Fermierii scot bani din zmeura si capsuni de toamna, aduse din afara. La cat se ridica investitia cu profit din primul an
Anul acesta, de Ziua Recoltei, romanii vor avea senzatia ca s-a intors primavara in vietile lor, pentru ca in piete troneaza, miraculos, zmeura si capsunile.
Sunt soiuri aduse din strainatate, care rezista pana la prima zapada. Dincolo de frumusetea lor, fructele costa dublu fata de cele din sezon.
Cristi a cules capsuni in Spania aproape doi ani. A strans bani si s-a hotarat sa ii investeasca acasa, la Iasi. A adus cu el in tara un soi foarte rezistent si a pus la bataie 60.000 de lei pentru un hectar de fructe. Nu-i pare rau. Toamna vinde foarte bine.
Cristinel Romaniuc, agricultor: "La multi nu le vine a crede: "iti bati joc de mine? De unde capsuni acum?.""
Un alt agricultor are zmeura de toamna. Are de gand sa-si dubleze suprafata cultivata, dupa ce a primit comenzi din toata tara.
Alin Aignatoaiei, agricultor: "Preconizez ca pe viitor va fi din ce in ce mai cautat fructul si o sa creasca pretul. Toamna se vinde mai bine. Este o afacere foarte buna."
Pentru un hectar cu astfel de fructe tarzii, gospodarii investesc 40.000 de lei, la care se adauga inca 20.000 pentru instalatia de irigare prin picurare. Dupa numai un an, oamenii sunt deja pe profit, pentru ca recolteaza si cate 20 de tone. Ei le vand cu 8 lei kilogramul, insa la piata costa si 25 de lei.