Fermierii dau baltata romaneasca pe rasele argentiniene si Black Angus. Cat costa kilogramul de vita scotiana


Ultimul update: Sambata 15 Februarie 2014 07:00
Data publicarii: Miercuri 12 Februarie 2014 19:19
Categorie: Stiri Sociale

Vacile argentiniene si scotiene s-au acomodat perfect, iar carnea lor frageda si gustoasa merge bine in magazinele si restaurantele din tara, dar si la export.

Iar in timp ce rasele noi castiga teren, cele traditionale, crescute si pentru lapte si pentru carne, s-au imputinat cu o treime.

In urma cu 20 de ani in Romania erau peste 7 milioane de vaci. Fiecare gospodarie avea cel putin una, insa de atunci numarul lor a scazut dramatic.

Daca in trecut vacuta era o binecuvantare la casa omului si hranea o familie intreaga, in prezent pentru multi este mai degraba o povara. Asa se face ca, in doar sapte ani, numarul vacilor a scazut cu 800.000 de exemplare. S-a ajuns la un efectiv de doar 2 milioane de vaci.

Si, in timp ce exemplarele din rasa baltata romaneasca si Holstein sunt tot mai putine, se inmultesc cele de carne. Black Angus din America este preferata fermierilor, care au inceput timid in urma cu 6 ani si au ajuns acum la 8.000 de exemplare, in peste 100 de ferme din toata tara.

"Rasa Angus este eficienta economic pentru ca are un management foarte simplu, bovinele stau afara pe pasune chiar si iarna la -40 de grade, fata singure fara ajutor", a declarat Florina Munteanu, sef marketing ferma de vaci Angus.

In afara de Angus, in fermele noastre au aparut si alte rase.In Mures au fost aduse vaci scotiene, mai mici decat celelalte, dar cu o carne apreciata in restaurantele de lux. Dar avem si vaci din Franta sau nordul Europei.

Romanii consuma in medie 55 de kilograme de carne de vita pe an. Rasele mai scumpe ajung sa se vanda cu pana la o suta de euro kilogramul.

Tags: carne, vite, vaci, animale,

Micii romanesti, mai sanatosi si facuti numai dupa regulile UE. Ce ingredient este interzis in reteta
Micii romanesti, mai sanatosi si facuti numai dupa regulile UE. Ce ingredient este interzis in reteta
Romania vrea sa readuca in rafturi parizerul cu 60 % carne. Cate E-uri si carne dezosata mecanic sunt acum intr-o felie
Romania vrea sa readuca in rafturi parizerul cu 60 % carne. Cate E-uri si carne dezosata mecanic sunt acum intr-o felie
VIDEO PROTVPLUS.RO
caruta pe ulita
Programul prin care orice sat din România poate avea Wi-Fi gratuit. "E o formă de respect"
Pierderi uriașe de apă în sistemul de termoficare din București: "Situație e dramatică"
Amenzi pentru firmele care ţin angajaţii peste program. Ce prevede noua lege
Gestul incredibil făcut de doi tineri pentru o mamă şi cele două fetiţe care trăiesc într-un container
Cele mai mari festivaluri de food&drink din Europa care au loc în această toamnă
Tot mai mulți români aleg bone pentru animalele de companie. Cât costă serviciul
poligon, arma, soldat
Cum a fost posibil ca un tânăr să fie împușcat în cap de un glonț eșuat dintr-un poligon
Ce arată testul pentru droguri în cazul șoferului care a atacat oameni în benzinării
Leguma care s-a scumpit din cauza secetei. E folosită inclusiv pentru deserturi
Elevii cu probleme sociale sau de comportament, ajutați în discuții cu dascălii și părinții
2000 de motocicliști la un marș pentru schimbarea legislației rutiere. Solicitarea lor
Tot mai mulți copii merg la școli private. „La stat trebuia să tocesc efectiv cartea”