Fermierii dau baltata romaneasca pe rasele argentiniene si Black Angus. Cat costa kilogramul de vita scotiana
Vacile argentiniene si scotiene s-au acomodat perfect, iar carnea lor frageda si gustoasa merge bine in magazinele si restaurantele din tara, dar si la export.
Iar in timp ce rasele noi castiga teren, cele traditionale, crescute si pentru lapte si pentru carne, s-au imputinat cu o treime.
In urma cu 20 de ani in Romania erau peste 7 milioane de vaci. Fiecare gospodarie avea cel putin una, insa de atunci numarul lor a scazut dramatic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Daca in trecut vacuta era o binecuvantare la casa omului si hranea o familie intreaga, in prezent pentru multi este mai degraba o povara. Asa se face ca, in doar sapte ani, numarul vacilor a scazut cu 800.000 de exemplare. S-a ajuns la un efectiv de doar 2 milioane de vaci.
Si, in timp ce exemplarele din rasa baltata romaneasca si Holstein sunt tot mai putine, se inmultesc cele de carne. Black Angus din America este preferata fermierilor, care au inceput timid in urma cu 6 ani si au ajuns acum la 8.000 de exemplare, in peste 100 de ferme din toata tara.
"Rasa Angus este eficienta economic pentru ca are un management foarte simplu, bovinele stau afara pe pasune chiar si iarna la -40 de grade, fata singure fara ajutor", a declarat Florina Munteanu, sef marketing ferma de vaci Angus.
In afara de Angus, in fermele noastre au aparut si alte rase.In Mures au fost aduse vaci scotiene, mai mici decat celelalte, dar cu o carne apreciata in restaurantele de lux. Dar avem si vaci din Franta sau nordul Europei.
Romanii consuma in medie 55 de kilograme de carne de vita pe an. Rasele mai scumpe ajung sa se vanda cu pana la o suta de euro kilogramul.