Fenomen îngrijorător în România. Imaginile care au invadat rețelele de socializare
Smogul, un fenomen care sufocă marile oraşe ale lumii, a apărut şi la noi.
Se întâmplă în vestul ţării, unde oamenii se plâng ca aerul devine irespirabil spre seară, iar străzile par inundate de ceaţă.
Inclusiv măsurătorile Ministerului Mediului, indică o calitate proastă a aerului, în anumite momente, notată cu indicativele: "rea" şi "foarte rea". Autorităţile încearcă să identifice sursa poluării.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Pâcla se aşterne peste oraş după orele prânzului, când peisajul devine ceţos, iar clădirile se disting mai greu. Miercuri, pe o aplicaţie care arata calitatea aerul, Timişoara era aproape de Beijing. În timp ce pe site-ul calitateaer.ro nivelul de poluare ajunsese la 5 din 6, care este maximul.
Locuitor: "În ultimele două seri, dar pe seară".
Reporter: "Ce ar fi de făcut?"
Locuitor: "Probabil mai multă lume cu bicicleta, transport în comun".
Locuitor: "Da, în vreo două zile, mai înfumurat aşa, nu ştiu sigur dacă e de la construcţii sau de la altceva".
Oamenii au semnalat fenomenul şi pe reţelele de socializare şi au pus fotografii făcute la ore diferite din zi, în aceeaşi zonă, ca să arate intensitatea fenomenului. Inspectorii Gărzii de Mediu au început să-i verifice pe marii agenţi economici. Smogul este un fel de ceaţă densă care se formează în general în regiuni industriale sau în oraşele mari, unde este trafic intens. Ca orice tip de poluare, fenomenul este dăunător pentru sănătate.
Reporter: "Practic, noi asta vedem în zilele acestea, smog?
Alina Călușeru, inspector Garda de Mediu: "Da. Un impact semnificativ asupra calităţii aerului al mediului înconjurător îl au sursele cumulate, în special sursele mobile, traficul rutier, combustibilii utilizaţi în centralele termic,e apoi incendiile de vegetaţie uscată, depozitarea necorespunzătoare a materialelor de construcţii şi toate aceste surse cumulate au acest efect".
Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara: "Ne confruntăm cu el în această perioadă a anului, dar nu numai noi. Acum este perioada în care pe câmp se dă foc la vegetaţie din păcate, nu am scăpat de aceste metode primitive"
Protest la Timișoara
Revoltaţi de situaţie peste o sută de biciclişti au ieşit să protesteze cu măşti pe faţă.
Participantă la protest: "Suntem îngrijoraţi de aerul din Timişoara care devine din ce în ce mai rău. Am ieşit într-o zi şi, efectiv, nu ştiam ce mi se întâmplă, credeam că sunt slăbită, că mă lasa corpul şi mi-am simţit plămânii plini, am început să tuşesc şi mi-am dat seama că e un semnal de alarmă foarte grav."
Participant la protest: "Pericolul e mult mai mare faţă de ce simţim noi".
Şi condiţiile meteorologice, cum ar fi, de exemplu, inversiunea termică, favorizează apariţia fenomenului. La fel clădirile foarte înalte, care împiedică circulaţia aerului, noxele sau alţi agenţi poluatori.
În zonele unde calitatea aerului este proastă, sunt valori mari de dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon şi particule în suspensie, potrivit măsurătorilor Ministerului Mediului.