Fenomen îngrijorător în România. Imaginile care au invadat rețelele de socializare

26-10-2019 19:23

Smogul, un fenomen care sufocă marile oraşe ale lumii, a apărut şi la noi.

Se întâmplă în vestul ţării, unde oamenii se plâng ca aerul devine irespirabil spre seară, iar străzile par inundate de ceaţă.

Inclusiv măsurătorile Ministerului Mediului, indică o calitate proastă a aerului, în anumite momente, notată cu indicativele: "rea" şi "foarte rea". Autorităţile încearcă să identifice sursa poluării.

Pâcla se aşterne peste oraş după orele prânzului, când peisajul devine ceţos, iar clădirile se disting mai greu. Miercuri, pe o aplicaţie care arata calitatea aerul, Timişoara era aproape de Beijing. În timp ce pe site-ul calitateaer.ro nivelul de poluare ajunsese la 5 din 6, care este maximul.

Locuitor: "În ultimele două seri, dar pe seară".
Reporter: "Ce ar fi de făcut?"
Locuitor: "Probabil mai multă lume cu bicicleta, transport în comun".

Locuitor: "Da, în vreo două zile, mai înfumurat aşa, nu ştiu sigur dacă e de la construcţii sau de la altceva".

Oamenii au semnalat fenomenul şi pe reţelele de socializare şi au pus fotografii făcute la ore diferite din zi, în aceeaşi zonă, ca să arate intensitatea fenomenului. Inspectorii Gărzii de Mediu au început să-i verifice pe marii agenţi economici. Smogul este un fel de ceaţă densă care se formează în general în regiuni industriale sau în oraşele mari, unde este trafic intens. Ca orice tip de poluare, fenomenul este dăunător pentru sănătate.

Reporter: "Practic, noi asta vedem în zilele acestea, smog?
Alina Călușeru, inspector Garda de Mediu: "Da. Un impact semnificativ asupra calităţii aerului al mediului înconjurător îl au sursele cumulate, în special sursele mobile, traficul rutier, combustibilii utilizaţi în centralele termic,e apoi incendiile de vegetaţie uscată, depozitarea necorespunzătoare a materialelor de construcţii şi toate aceste surse cumulate au acest efect".

Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara: "Ne confruntăm cu el în această perioadă a anului, dar nu numai noi. Acum este perioada în care pe câmp se dă foc la vegetaţie din păcate, nu am scăpat de aceste metode primitive"

Protest la Timișoara

 

Revoltaţi de situaţie peste o sută de biciclişti au ieşit să protesteze cu măşti pe faţă.

Participantă la protest: "Suntem îngrijoraţi de aerul din Timişoara care devine din ce în ce mai rău. Am ieşit într-o zi şi, efectiv, nu ştiam ce mi se întâmplă, credeam că sunt slăbită, că mă lasa corpul şi mi-am simţit plămânii plini, am început să tuşesc şi mi-am dat seama că e un semnal de alarmă foarte grav."

Participant la protest: "Pericolul e mult mai mare faţă de ce simţim noi".

Şi condiţiile meteorologice, cum ar fi, de exemplu, inversiunea termică, favorizează apariţia fenomenului. La fel clădirile foarte înalte, care împiedică circulaţia aerului, noxele sau alţi agenţi poluatori.

În zonele unde calitatea aerului este proastă, sunt valori mari de dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon şi particule în suspensie, potrivit măsurătorilor Ministerului Mediului.


VIDEO PROTVPLUS.RO