Fedorca: Dupa semestrul I decidem daca clasa pregatitoare ramane la scoala sau trece la gradinita

Ultima actualizare: 20-09-2012 07:03
elevi, copii la scoala, gradinita, clasa pregatitoare

Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, Stelian Fedorca, a anuntat luni, la deschiderea anului scolar, ca dupa primul semestru se va decide daca clasa pregatitoare va ramane la scoala sau va trece la gradinita.

Secretarul de stat a declarat ca debutul clasei pregatitoare are loc dupa un efort sustinut pe toata perioada verii, intr-un timp relativ scurt, care a presupus pregatirea a peste 8.000 de cadre didactice la nivelul intregii tari, achizitionarea mobilierului special pentru cei mici, crearea materialelor didactice necesare invatarii, informeaza, luni, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Fedorca a apreciat ca si scoala a facut eforturi considerabile pentru ca toti elevii sa invete in conditii cat mai bune, "sacrificand de multe ori laboratoare sau sali de sport", iar parintii au incercat sa gaseasca solutii convenabile celor mici pentru orele de dupa scoala.

"Ministerul propune extinderea programului after-school sau, acolo unde este posibil, integrarea celor mici in regim de semi-internat. Va pot asigura ca dupa primul semestru vom avea o analiza clara a punctelor slabe si a celor pozitive, pentru a putea decide daca aceasta clasa pregatitoare va ramane in scoala sau va trece la gradinita. Un lucru este cert insa: ea nu va disparea!", a declarat Stelian Fedorca.

In opinia sa, cu cat copiii sunt integrati de timpuriu in sistemul de educatie, cu atat le cresc sansele unei adaptari adecvate la viata sociala, cu atat le cresc sansele la o utilizare corecta si productiva a propriei inteligente.

Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar a vorbit si de bacalaureatul profesional, precizand ca acesta este gandit ca o sansa in plus pentru ca toti cei care doresc sa se angajeze sa poata fi primiti cu mai multa deschidere pe piata muncii. "Elevii care vor opta pentru aceasta forma de examinare - indiferent de la ce profil provin (teoretic, vocational sau tehnic) - vor sustine toate probele de competente, asemeni celor care sustin Bacalaureatul national, dar vor avea doua probe de profil specifice si un examen care va evalua competentele antreprenoriale. Am gandit la nivelul ministerului si posibilitatea ca elevii care vor sustine Bacalaureatul profesional sa dea, daca doresc, si Bacalaureatul national, care le da dreptul de a-si construi mai departe o cariera academica", a mai spus Fedorca.

Demnitarul a explicat ca decizia de a ajusta actuala forma de examinare nationala la sfarsitul celor douasprezece clase de studiu a venit in urma unei analize legate de rezultatele inregistrare in ultimii doi ani la Bacalaureat.

"Am constatat cu mahnire ca elevii de la profilul tehnologic au fost discriminati in mod constant si cu buna stiinta. In timp ce la profilurile vocational si teoretic rata de promovare a depasit 80 la sut, la profilul tehnologic abia a atins 25 la suta. Un raspuns clar al acestei situatii este dat de gradul de dificultate ridicat al subiectelor in raport cu pregatirea elevilor de la profilul tehnologic. Acestia fac foarte putine ore de matematica sau fizica, de pilda, dar fac 513 ore din materiile de specialitate. Nici macar una dintre aceste materii nu se regasea in lista disciplinelor pe care puteau sa le sustina la Bacalaureat", a mai declarat Stelian Fedorca.

In opinia sa, esecul din ultimul an al bacalaureatului este "un exemplu despre ce inseamna sa iei decizii de sus, arbitrare si politice, uitand sa tii cont sau nepasandu-ti de ceea ce se intampla, pe termen lung, cu acesti copii care finalizeaza un ciclu de studii".

Fedorca a transmis, in prima zi de scoala, ca actuala echipa din MECTS doreste sa construiasca pe termen lung si solid programe adaptate la realitatea lumii in care copiii vor deveni adulti, evaluari corecte, raportate la un progres educational bazat pe reforma adevarata, cadre didactice respectate si respectabile, scoli adecvate si moderne.

"Aici e mai ales treaba ministerului. Pentru ca lucrurile astea sa se regaseasca, insa, palpabil in viata de zi cu zi a comunitatii scolare, avem nevoie de elevi bine pregatiti, de cadre didactice dedicate, de parinti implicati. Vreau sa urez tuturor un an plin de realizari, succes in examenele si evaluarile pe care le veti parcurge", a mai spus secretarul de stat in prima zi a noului an scolar.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO