Victor Ponta, la deschiderea anului scolar: Din 2013, clasa pregatitoare se intoarce la gradinita
Pentru invatamantul din Romania prima zi de scoala inseamna si prima zi de haos. Nici n-au inceput bine orele la nou-infiintata clasa zero, ca premierul a si hotarat: din 2013, grupele pregatitoare din scoli se vor intoarce la gradinite.
Anuntul vine intr-un moment in care nu avem destui profesori instruiti sa le predea unor copii atat de mici, iar asta inseamna ca proiectul a esuat din start in anumite zone din tara.
Oricum, statul a risipit pana acum aproape 25 de milioane de lei.
Clasa zero a inceput cu primul plans, dar si cu modificarea. Dupa un an in care parintii si copiii au fost bombardati cu informatii bulversante despre orar, programa si organizare, premierul Victor Ponta vrea alta schimbare: pregatitoare se muta la gradinita.
"Cred ca ne-am grabit putin si am dat multe batai de cap parintilor cu aceasta clasa pregatitoare, cred ca cei mai mici trebuie sa ramana inca un an acolo unde au ineput gradinita, dupa care, cand vin la scoala, sa fie cat mai bine pregatiti", a spus premierul Ponta.
Adica cele 5500 de grupe in care s-au investit pana acum 25 de milioane de lei ca sa poata functiona in scoli se vor intoarce pe alti bani in gradinite din 2013.
Ministrul Educatiei nu-l contrazice pe premier, dar spune ca mai avem nevoie de o evaluare.
"Vom lua o decizie numai dupa primul semestru si dupa o analiza serioasa. Momentan scolile sunt pregatite sa primeasca elevii, unde nu a fost mobilier, am imprumutat, unde nu erau profesori specializati sunt suplinitori", a spus Ecaterina Andronescu.
Pare bine la prima vedere. Insa exista inca multe scoli din tara unde pregatirile s-au facut in mai putin de doua zile, de ochii lumii.
Dovada este si o unitate din Bacau, unde vineri se prabusea tavanul peste clasa. 130 de copii au fost mutati in alte sali ca sa poata totusi sa inceapa orele.
Clasa pregatitoare a fost introdusa odata cu noua Lege a Educatiei. La cursuri vor participa anul acesta aproape 130.000 de elevi de 6 ani. In medie, intr-o astfel de clasa vor intra 23 de copii. Nu exista manuale, iar predarea se va face prin joc si activitati creative.
Invatamantul romanesc a fost terenul de joaca pentru fiecare ministru al Educatiei din 1997 incoace.
Andrei Marga a introdus manualele alternative si capacitatea.
Ecaterina Andronescu a computerizat admiterea la liceu si in 2009 a desfiintat scolile de arte si meserii.
Alexandru Athanasiu a fixat invatamantul obligatoriu la 10 ani, Mircea Miclea a redus programa de studiu, Cristian Adomnitei a esuat in aplicarea reformei sale, iar Daniel Funeriu a dat o noua Lege a Educatiei care a schimbat ciclurile de invatamant, a introdus clasa pregatitoare si camerele de supraveghere la examene.
Liviu Pop, Catalin Baba, Anton Anton si Ioan Mang au completat sirul celor 14 mandate din ultimii 15 ani care au insemnat peste 100 de masuri, niciuna insa cu rezultate.
Doar 2 tineri din 5 au luat bacalaureatul in ultimii doi ani.