Faimoase în alte vremuri, dar lăsate acum în paragină. Poveștile neștiute ale clădirilor istorice din București
Faimoase în alte vremuri, dar lăsate acum în paragină, multe clădiri istorice ascund povești neștiute. Au găzduit cândva mari evenimente, magazine vestite, dar acum sunt în ruină.
Fără acoperiș, locuite ilegal și la un pas de prăbușire, au rămas nefolosite de zeci de ani. Însă unele vor fi renovate și transformate în centre culturale.
Casa Petrescu, aflată în apropierea Gării de Nord din București, are o istorie bogată. Acum, trecerea timpului și ignoranța au adus-o în paragină. A fost construită în anul 1895, de negustorul Dimitrie Petrescu, fost ucenic la Casa Capșa. Aici, proprietarul și-a deschis celebrul magazin de coloniale „La Vapor”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În timpul primului război mondial, la parterul cladirii a fost deschis magazinul MERCUR, apoi, în 1937, renumitul magazin de stofe, pânzeturi și covoare, ”Popp și Bunescu” și-a deschis o filială acolo.
În perioada comunistă, după naționalizare și până la începutul anilor 90, aici a funcționat o alimentară. După ce clădirea a intrat în posesia moștenitorilor, a fost lăsată de izbelişte. Zace nefolosită de zeci de ani. Acum, Primăria Sectorului 1 a cumpărat-o și promite s-o transforme într-un centru educațional pentru copii, cu săli pentru studiu şi activități culturale și sportive.
Trecerea timpului nu a cruţat nici faimosul Han Solacolu, de pe Calea Moșilor din Capitală. Povestea acestei clădirii istorice a început în urmă mai bine de un secol şi jumătate, în anul Unirii Principatelor. Construcția a fost ridicată la comanda fraților Solacolu, din Istanbul, și folosită ca adăpost pentru călători.
În al doilea război mondial a fost incendiată, iar în timpul comunismului camerele sale au fost închiriate.
Cezar Petre Buiumaci, istoric la Muzeul Municipiului București: ”Este un han în care revoluționarii bulgari, în speță Hristo Botev a desfășurat aici o foarte amplă activitate politică. Avea o amprentă unică între hanurile Bucureștene, de tip E, cu 2 intrări, cu camere la etaj, cu acces la baie, adică era o chestiune destul de importantă în epocă, era un soi de hotel high lux, de 5 stele pentru vremea respectivă.”
Clădirea a fost retrocedată în 2003, după 15 de ani de luptă în instanță cu Primăria Capitalei. În acest timp, aici au stat ilegal zeci de familii și a funcţionat chiar şi un bordel. Descinderile erau la ordinea zilei.
Nici în 2007 n-a scăpat de scandaluri, când polițiștii au evacuat aproximativ 40 de persoane, care locuiau aici ilegal, dar şi un... porc.
Rămasă fără acoperiș în 2010, din cauza stării precare, la începutul acestui an clădirea a fost preluată din nou de Primărie și se află acum în proces de expertiză tehnică și punere în siguranță.
Există însă și un exemplu de bune practici: Hanul Gabroveni, în prezent sediul ARCUB.
Matei Sumbasacu, fondator RE:RISE: ”Hanul Gabroveni este un exemplu foarte bun de intervenție atât din punct de vedere tehnologic, dar are și o poveste foarte bună prin care mai multe entități din societatea noastră românească au putut să se asocieze pentru a salva o clădire.”
Pe lista clădirilor istorice care vor fi reabilitate mai sunt muzeul Gheorghe Tattarescu și blocul Rosenthal.