Fagaras, orasul unde e mai important sa ridici catedrale poleite cu aur decat sa-i ajuti pe saraci. Explicatia autoritatilor

Ultimul update: Duminica 16 Martie 2014 06:53
Data publicarii: Joi 13 Martie 2014 19:37
Categorie: Social

In Fagaras, un oras mic, populat de someri si batrani neajutorati, toate eforturile autoritatilor locale si ale bisericii se concentreaza pe ridicarea unei catedrale poleite cu aur.

Constructia a inceput in urma cu 20 de ani, dar oficialii vor sa o termine anul acesta. Consiliul Judetean si Primaria au donat cate 100 de mii de lei, in conditiile in care in oras nu exista nici o cantina sociala si nici un azil functional.

Impozanta si poleita cu aur, catedrala a inghitit pana acum 6 milioane de lei si ar mai avea nevoie de inca 3. Preotii vegheaza la buna desfasurare a lucrarilor si le cer permanent autoritatilor locale sa contribuie cu bani, ca sa termine constructia.

Mihai Popa, vicepresedinte CJ Brasov: "In ultimii ani, CJ a alocat sume destul de importante pentru catedrala din Fagaras. Este un edificiu extrem de frumos si va deveni reprezentativ pentru Fagaras."

Biserica are dimensiunile unui bloc de 10 etaje si este atat de impunatoare incat pune in umbra vechea cetate a Fagarasului, construita la 1300 si care l-a adapostit pe Mihai Viteazul.

Pana si autoritatile comuniste au avut grija ca blocurile din jur sa nu eclipseze monumentul. Acum insa acest rol a fost preluat de catedrala ortodoxa care luceste in zare inca de la intrarea in oras.

Sorin Manduc, primarul Municipiului Fagaras: "Nu stiu daca era necesar sa fie atat de mare sau atat de impozant."

In tot acest timp, in Fagaras, traiesc 28.000 de oameni, majoritatea someri si batrani neajutorati. Intr-un reportaj semnat "Romania te iubesc", aflam ca in oras exista un azil de batrani in care s-au investit 400.000 de euro si care sta gol, pentru ca Primaria nu are bani sa plateasca ingrijitori.

Bogdan Taflan, Seful Directiei de Servicii Sociale Fagaras: "Nu a fost implicata in niciun fel Biserica Ortodoxa, nici nu si-a exprimt optiunea ca ar dori sa participe la asemenea proiecte sociale."

Parintele Ioan Ciocan, preotul paroh al Catedralei ortodoxe din Fagaras: "Am intentionat sa fac un camin de batrani, dar am ramas lefter, fara fonduri, n-am reusit. Ne trebuie cel putin 15 miliarde sa putem pregati biserica pentru sfintire."

Oamenii din oras spun ca biserica ar trebui sa aiba grija mai intai de batrani si dupa aceea sa ridice o catedrala fastuoasa.

Localnic: "De biserici avem nevoie, dar nu asa, sa ne aratam noi grandomania."

Reprezentantii bisericii promit ca dupa finalizarea lucrarilor la catedrala se vor gandi si la ajutorarea celor nevoiasi.

Gheorghe Dragos, prim epitrop al bisericii: "Dupa ce ne mutam definitiv si finalizam aici sus, jos sa facem o cantina pentru saraci ca e spatiu mare sunt grupuri sanitare sunt de toate si se poate face si un azil pana la urma."

In afara catedralei in constructie, credinciosii din Fagaras mai au 10 biserici in oras unde se pot ruga.
 

Prima biserica privata, aflata in concurenta cu BOR-ul. Mitropolia Moldovlahiei: Fierb astia cand vad ca nu au ce sa ne faca
Prima biserica privata, aflata in concurenta cu BOR-ul. Mitropolia Moldovlahiei: Fierb astia cand vad ca nu au ce sa ne faca
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ion Cârstoiu
Un pensionar din Argeș a donat 10.000 € spitalului, deși are o pensie mică
Roman de debut cu succes impresionant. "Xanax",de Liviu Iancu, epuizat în prima săptămână de la lansare
Care e cea mai căutată meserie în România. Sunt zeci de candidați pentru un post
Incident grav la un liceu. Doi elevi au cumpărat și consumat droguri în curtea instituției
O nouă casă "Magic Home" deschisă la Iași. Povestea pensionarei care o administrează
4 din 5 români hărțuiți la serviciu ascund prin ce trec. ”Le-a fost jenă să spună”
usa
Jaf ca-n filme într-o comună. Cum au furat, doi hoți, peste 100.000 de lei în câteva minute
Mihai Şora, în vârstă de 102 ani, va continua să protesteze în Piaţa Victoriei
SONDAJ: 44% dintre angajaţii români s-au simţit hărţuiţi sexual la locul de muncă
Bucuresti, unul din cele mai poluate orase ale Europei, are nevoie de spatii verzi ca sa respire
Bătrâni ţinuţi în mizerie, într-un azil din Timişoara. Cât plăteau pentru cazare
Vești rele pentru elevi. Anul școlar 2019-2020 începe mai devreme și dispare o vacanță