Facturi mai mici si caldura mai multa in blocurile reabilitate termic
Beneficiile reabilitarii termice se simt din plin in blocurile care au trecut prin lucrari: oamenii stau acum cu ferestrele deschise si caloriferele inchise.
Adica au locuinte cu pierderi de caldura aproape zero si pe langa facturile mici la intretinere vor primi si un certificat energetic, care sa ateste calitatea locuintei.
In sectorul 1 din Bucuresti, auditorii si reprezentantii primariei, au dat startul expertizelor in locurile reabilitate. La fel si in Cluj. Fiecare reabilitare se termina cu un certificat energetic dat de auditorul energetic care va fi eliberat undeva in primavara anului viitor.
Urmeaza masuratori cu o camera de termoviziune la frig si cald, plus alte evaluari.
"Apare aici o problema: nu e prevazuta o metodologie pentru apartamentele de bloc, ci numai pentru cladirea in ansamblul ei. De la 1 ianuarie 2010, va fi nevoie de certificat energetic pentru orice tranzactie de vanzare-inchiriere", explica Emilia Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici.
Ca si rezolvat, in decembrie, asigura Ministerul Dezvoltarii. "In breviarul de calcul vom da exemple concrete, cum se face si pe apartamente, exemple de calcul ca sa fie foarte clar, nu trebuie sa intre in panica", sustine Ioan Andreica, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii.
700 de auditori sunt gata sa ia 4 euro pe metrul patrat, iar notarii au fost informati sa nu incheie tranzactii fara documentul ce va clasifica apartamentele de la clasa A, la clasa G, in functie de pierderile de caldura.