Expoziții realizate cu ajutorul tehnologiei, noul trend în domeniul artei

Ultima actualizare: 27-08-2019 19:55

Expozițiile clasice s-au transformat în spectacole interactive pentru că tinerii artiști apelează tot mai mult la tehnologie pentru a-și surprinde publicul. Autorii spun că arta este văzută și înțeleasă mai bine prin intermediul inteligenței artificiale.

Numeroase expoziții care au avut loc anul acesta în România au fost realizate cu ajutorul tehnologiei.

Ana Bănică este artist și arhitect de design interior. Lucrările sale au putut şi admirate de public anul acesta şi la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, prin intermediul unei aplicații interactive.

Ana Bănică, artist: „Eu lucrez de mână, pictez pe hârtie şi nu mi-am imaginat că lucrurile mele, care sunt făcute într-un mod clasic, pot fi integrate pe partea de tehnologie. Și aici a intervenit o surpriză foarte plăcută pentru mine pentru că eu mi-am imaginat că doar arta digitală se poate tehnologiza în felul acesta.”

Aplicațiile bazate pe inteligența artificială, realitatea virtuală, instalațiile interactive sau animațiile virtuale sunt doar o parte dintre inovațiile la care apelează acum artiștii. Iar aceste noi tehnologii sunt implementate în premieră la noi cu ajutorul unor programatori.

Vio Dan, director artistic: „Cumva aducem lucrările artiştilor la un alt nivel. Oamenii pot interacţiona cu ele, pot să le descopere mai mult decât a vrut să spună artistul şi se pot şi distra.”

Animațiile 3D de pe strada Arthur Verona din Capitală au fost realizate tot cu ajutorul lor și vor fi expuse până la sfârșitul anului 2020. Ele au fost scanate cu un sistem bazat pe inteligență artificială.

Mihai Cojocaru, director tehnic: „Pentru fiecare filtru este nevoie de câteva săptămâni chiar luni până extragem un stil coerent pentru artistul respectiv, pentru lucrarea respectivă. Este un proces experimental, iar rezultatele variază în funcție de lucrarea folosită, timpul alocat învățării și alți factori, parametrii, care țin de progrmare.~

Și lucrările lui Nicolae Tonitza vor fi prezentate anul acesta prin intermediul unor instalații interactive la Art Safari 2019. Va fi cea mai mare expoziție dedicată artistului din ultimii 50 de ani.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO