Exportul cu rubarba, o afacere banoasa
Agricultorii de la noi care pleaca urechea la cerintele europenilor au numai de castigat. De pilda, un barbat din Mures s-a apucat de cultivat rubarba dupa ce a aflat ca nemtii sau englezii o transforma in dulceturi delicioase sau o aseaza pe placinte.
Omul cumpara din strainatate bulbii acestei plante, ignorata la noi, si la fiecare 60 de centi investiti castiga doi euro si jumatate.
Rubarba sau rabarbura, cum i se mai zice pe la noi, a fost adusa in Transilvania de sasi, acum 1.000 de ani. Creste razlet prin curtile si gradinile oamenilor, dar multi nu stiu cat de bun e gustul ei dulce acrisor.
"Am fost in Germania de mai multe ori si acolo, spre surprinderea mea, am vazut culturi mari de rabarbura. Atunci am luat legatura cu un producator mare din regiunea Hamburg, am avut cateva schimburi de informatii si am zis sa cumpar 2.000 de radacini", spune Mircea Munteanu, cultivator.
Zis si facut. Omul si-a angajat si mana de lucru si a plantat bulbii cumparati. Cultivatorul vinde planta tot la export, cu 3 euro floarea.
Si alti oameni de afaceri din Mures se gandesc acum serios sa planteze rubarba, pentru export. In restaurantele nemtesti, de pilda, un pahar de 200 de mililitri de suc din aceasta planta costa 4 euro, asa ca de ce n-ar livra ei materia prima pe bani frumosi.
Cititi si:
S-a descoperit locul unde a inceput viata pe planeta Pamant. FOTO
Visul soferilor. Singurul drum din lume unde este ilegal sa porti centura