Experiment romanesc: Plantele cresc mai bine pe muzica. Evitati insa manelele si rock-ul
Daca tot e primavara cine are macar un petec de gradina sau de solar e bine sa tina seama de concluziile unui experiment facut timp de 3 ani la Buzau.
Plantele cresc mult mai repede si dau o productie record daca ...asculta muzica. Atentie insa, nu incercati rock sau manele, pentru ca le place doar genul clasic. Si evolueaza diferit in functie de acorduri.
Specialistii de la statiunea de cercetare legumicola din Buzau au incercat mai multe piese, dar cel mai mare succes l-au avut "Bolero"-ul lui Ravel, "Primavara" lui Vivaldi si compozitiile pentru orga ale lui Franz Liszt. Uimitor este faptul ca plantele au reactionat diferit la fiecare dintre ele.
Pentru cei care au putin spatiu, cercetatorii vin cu o solutie salvatoare, unica in Europa: sera pe verticala, inventie inregistrata deja la OSIM. In ea se pot cultiva de patru ori mai multe plante decat intr-una obisnuita.
Consumul de energie termica se reduce cu 40%, ca sa nu spunem ca la jumatate, intrucat sursa de caldura se afla la baza serei si toata caldura urca si incalzeste instalatia.
Cu lumina si caldura constanta, plantele se dezvolta mult mai bine. Secretul este ca, intr-o sera verticala, ele nu cresc direct in pamant, ci in ghivece speciale asezate pe platforme care se rotesc in continuu. Un motor electric le urca pana in varful serei, apoi le coboara la sol, pentru ca toate plantele sa beneficieze de o expunere egala la soare si caldura.
Daca intr-o sera obsinuita precum aceasta rasadurile ajung la varsta optima de plantare in 45-50 de zile, intr-una construita pe verticala ele se dezvolta mult mai repede. Sunt gata de plantat in doar 30 de zile.
Constructia unei astfel de sere verticale este si mai ieftina: 100 de euro metrul patrat, fata de 120, pentru aceeasi suprafata de sera obisnuita.