Experiment pe timp de canicula: cate greseli face intr-o ora un sofer care nu bea suficienta apa
Cine obisnuia sa mearga mult pe jos ori sa alerge a observat ca soarele dogoritor il oboseste. Iar efectele le simtim cu totii. Suntem mai deshidratati, ritmul cardiac creste, iar muschii nostri nu mai primesc suficient sange.
Medicii spun ca temperaturile ridicate reduc performantele fizice ale fiecaruia dintre noi chiar si cu 25%. Grija mare trebuie sa aiba si soferii carora le scade capacitatea de atentie si sunt mai predispusi la accidente pe canicula.
Saptamana trecuta termometrele aratau mai putin cu 10 grade. Aceasta schimbare brusca ne afecteaza.
Medic Andrei Anastasiu: "Oamenii sanatosi vor resimti o oarecare oboseala, cu scaderea tolerantei la efort datorita vaso dilatatiei periferice. Practic exista sange mai putin in muschi. El e distribuit la nivelul tegumentelor pentru a face schimbul de caldura."
Asa ca pe langa senzatia de sufocare, deshidratare sau dureri de cap, si muschii nostri sunt afectati. Asta inseamna ca obosim de doua ori mai repede. Persoanele in varsta, de exemplu, parcurg aceiasi distanta intr-un timp dublu, cu pauze dese la umbra. Fierbinteala ne afecteaza mai ales in orase, unde temperatura la nivelul solului atinge chiar si 60 de grade, iar cea de la soare peste 40.
Nu e de glumit nici cu sofatul pe canicula. Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Loughborough, Marea Britanie, a aratat ca lipsa apei din corp afecteaza abilitatea de a conduce si ca soferii deshidratati au aceleasi simptome ca si atunci cand beau alcool.
Cativa domni, de exemplu, recunosc ca nu se mai pot concentra, daca nu beau destula apa.
Soferii care au baut cate 200 de militri de apa in fiecare ora, au facut 47 de greseli in cele doua ore cat a durat testul. In schimb, in momentul in care au primit doar 25 de mililitri de apa pe ora au facut peste o suta de greseli, asadar, aproape dublu.
In plus, si sportivii sunt afectati de canicula. Alergatorii sunt in permanenta legatura cu natura si, probabil, daca ar tine cont de conditiile meteo, s-ar antrena numai o luna sau doua pe an. Majoritatea aleg sa alerge indiferent de vremea de afara. Pe o vreme caniculara, asa cum au fost ultimele zile, specialistii spun ca performanta lor scade considerabil.
Victor Vlad, alergator: "Performanta sportivilor in conditii de canicula scade cu 15%, iar pentru amatori cred ca se duc undeva la 20-25%. Acel alergator care vrea sa alerge in conditii de canicula s-ar putea, neadaptandu-se la aceste conditii, sa aiba un scoc termic."
Medicii ne recomanda sa bem 4 litri de lichide pe zi si nu doua, cate ar trebui in mod normal. Numai noaptea pierdem, de pilda, prin transpiratie, pana la un litru de apa.