Experiment Stirile ProTV: Temperatura resimtita de pe cea mai inalta cladire din Capitala: peste 70 de grade Celsius

×
Codul embed a fost copiat

Sudul si sud-estul tarii s-au topit sub un cod galben de canicula. Caldura naucitoare a sufocat orasele, pline de betoane, iar pe strazi oamenii au incercat sa se ascunda de soarele arzator.

La malul marii, turistii s-au plans de arsita care le-a incins corturile, sezlongurile si nisipul. O adolescenta de 14 ani, bolnava de plamani, a murit dupa ce a stat cateva ore in soare, pe treptele primariei, unde avea internet wireless pentru telefon.

La amiaza, cand asfaltul se deforma sub razele soarelui, Andreea a mers pe treptele primariei din comuna Domnesti, Arges, sa prinda internet pe telefon.

A stat pe Facebook si n-a simtit cum trec orele. Spre seara, adolescenta de 14 ani a simtit o durere in piept si, pana sa ajunga la medic, si-a dat ultima suflare. Inima adolescentei s-a oprit definitiv. Andreea suferea de afectiuni pulmonare care s-au agravat din cauza aerului fierbinte.

Joi a fost extrem de cald in sudul si sud-estul tarii, aflate sub cod galben. Expertii au demonstrat ca temperaturile sunt mai crescute in centrul orasului, decat la periferie, acolo unde exista mai multa vegetatie. Potrivit unui specialist de la Institutul de Amenajare si Urbanism din Franta, exista o diferenta de 3-4 grade. Am facut si noi un astfel de experiment in Bucuresti.

Citește și
motor, incendiu
39 de grade la umbra: o masina a luat foc in strada, mancarea s-a stricat in piete. Efectele codului portocaliu de canicula
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Acoperisul cladirii Sky Tower, cea mai inalta din Bucuresti. In zona sunt foarte multe blocuri si cladiri de birouri, dar si spatii verzi. Camera de termoviziune ne arata o temperatura de pana in 30 de grade Celsius, acolo unde sunt copaci. Iar pe masura ce ne departam de ei, ea urca la peste 70 de grade Celsius.

Hotelul Intercontinental din centrul Capitalei, sufocat de cladiri. De aici, de sus, zona arata ca o imensa supa colorata in rosu, iar temperaturile depasesc 60 de grade Celsius.

Noaptea, suprafetele emana caldura retinuta in timpul zilei sub forma de infrarosii. Cu cat insula urbana e mai densa si mai compacta, cu atat va fi mai cald.

Temperaturi extreme au fost si pe litoral, iar cei care stau in corturi s-au trezit ca nu mai pot sta in ele, atat de incinse erau. Arsita ii forteaza sa isi petreaca timpul numai afara.

In ciuda caldurii, multi turisti prefera sa stea la cort pentru ca ii costa mai putin. Platesc o taxa de 65 de lei pe zi pentru doi adulti si un copil, jumatate din cat ar fi dat la hotel.

In Dobrogea si in Baragan, soarele va straluci, iar temperaturile vor fi foarte greu de suportat. Va fi canicula pe suprafete mari, iar vantul va sufla cel mult moderat,

Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei va fi tot foarte cald, iar disconfortul termic va fi accentuat.

In jumatatea nordica a Moldovei gasim temperaturi in scadere si instabilitate locala. Totusi, vor mai fi maxime de 37 de grade dar tot e mai bine fata de valorile de 39 de grade inregistrate ieri. Odata cu aparitia ploilor vom beneficia de racorirea mult asteptata.

In nordul Transilvaniei si prin Maramures, vor fi averse locale, iar maximele se vor situa sub valoarea de 30 de grade Celsius.

Se raceste si in vestul tarii unde aversele vor fi frecvente, se vor inregistra fenomene electrice si poate fi grindina. Vantul va prinde putere pe timpul ploilor.

In centrul Romaniei se raceste si va ploua. Se vor semnala averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, care vor lua si aspect de vijelie si pe arii restranse vor fi caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi izolat 20...30 l/mp

In sud-vest canicula continua, dar maximele se vor situa sub cele inregistrate ieri. Instabilitatea va creste mai ales pe inserat.

In regiunile sudice se anunta vreme caniculara cu soare si temperaturi de pana la 37...38 de grade Celsius in Lunca Dunarii. Catre seara, pe arii restranse vor fi averse cu fulgere si vant mai intens.

In Bucuresti va fi foarte cald. Cerul va fi variabil, iar maxima va ajunge la valoarea de 37 de grade. Presiunea atmosferica va fi in crestere usoara.

La munte, valorile termice scad, iar vremea va fi instabila. Vor fi averse, fenomene electrice, vantul va lua aspect de vijelie si probabil va fi si grindina. Izolat se vor acumula 25-30L/mp.

Pe litoral vremea va fi calduroasa, dar va deveni instabila. Cerul va fi senin ziua si aversele apar la noapte. Pe plaja se vor atinge valori de pana la 31 de grade Celsius, iar apa marii va avea 24-25 de grade Celsius.

COD GALBEN de canicula in sud-est

Joi, 9 iulie, canicula va persista in cea mai mare parte a Munteniei si a Olteniei, dar si in jumătatea de sud a Moldovei zone unde temperaturile maxime vor atinge frecvent 35...37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

Cum va arata vremea in urmatoarele zile in Bucuresti, la munte si la mare

In Bucuresti, dupa lasarea noptii instabilitatea va creste si vor fi averse insotite de fulgere si de vant intens. Maine se raceste si vor fi 27-28 de grade Celsius. Va ploua, mai ales in prima parte a zilei, iar vantul va sufla in general moderat. Sambata revine vremea frumoasa si asa va fi si duminica. Maxima va fi normala pentru aceasta perioada, iar cerul va fi senin.

La munte, maine se va raci in masivele sudice si in cele estice, iar aversele apar mai ales in Carpatii Meridionali si in Carpatii Orientali. Sambata si duminica vremea va fi frumoasa, cerul senin, iar vantul va mai prezenta scurte intensificari.

Pe litoral, maine se raceste. Temperaturile scad in toate statiunile, vor fi averse insotite de fulgere si de vant mai intens, dar vremea va incepe sa se indrepte pe inserat si mai ales noaptea. Sambata si duminica cerul va fi senin, vantul va mai prezenta scurte intensificari, dar vremea va fi in general frumoasa. Maximele vor fi de la 25 la 27 de grade Celsius, iar apa marii va avea intre 22 si 24 de grade Celsius.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
O zi din viata unui muncitor pe timp de canicula, printr-o camera cu termoviziune. Temperatura la care se ajunge e un cosmar
O zi din viata unui muncitor pe timp de canicula, printr-o camera cu termoviziune. Temperatura la care se ajunge e un cosmar

Ati avut impresia clara ca va topiti? Imaginati-va atunci cum a fost pentru cei nevoiti sa lucreze in caldura. Muncitorii care toarna asfalt, de pilda, spun ca s-au simtit ca intr-un cuptor.

39 de grade la umbra: o masina a luat foc in strada, mancarea s-a stricat in piete. Efectele codului portocaliu de canicula
39 de grade la umbra: o masina a luat foc in strada, mancarea s-a stricat in piete. Efectele codului portocaliu de canicula

Cea mai fierbinte zi din aceasta vara, cu 39 de grade la umbra, a incins Romania ca un cuptor. Judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare sunt sub cod portocaliu, avertizare care miercuri se va extinde in jumatate de tara.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.