Eurostat: 50 de mii de oameni mor anual in Romania din cauza hibelor din sistemul de sanatate, desi pot fi salvati

Dată publicare: 20-06-2017 19:03
Dată actualizare: 23-06-2017 07:16


50 de mii de oameni mor anual in Romania din cauza hibelor din sistemul de sanatate, cu toate ca ar putea fi salvati.

Sunt datele unui studiu Eurostat care ne plaseaza pe primul loc in Europa, la numarul de locuitori care mor pentru ca nu au acces la tratamente, sunt contaminati cu bacterii mortale in spitale, sau medicul care ii consulta nu isi face corect datoria. Si vecinii din Ungaria sunt deasupra noastra in acest clasament, in care francezii stau cel mai bine.

La 39 de ani, Vilut Moraru a fost diagnosticat cu cancer. Operat de doua ori, a avut nevoie de medicamente ca sa tina boala sub control. In urma cu cateva luni nu le-a mai gasit. Starea i s-a agravat si in cele din urma boala a invins.

Sorin Moraru, fiul: "Si 6 luni daca mai traia era important pentru noi. Prea multa indiferenta, sistemul e plin de orgolii si isi urmaresc propriile interese'.'

Sorin da acum statul in judecata si ii cere sa se declare vinovat de moartea tatalui sau. In instanta au ajuns in ultimii ani pacienti care cereau sa fie tratati.

165 de bolnavi au castigat in instanta dreptul de a beneficia de tratament. Asociatiile de pacienti spun ca odata cu castigarea proceselor, medicamentele au fost aduse fie prin procedura de urgenta, fie au fost incluse pe lista celor decontate de casa nationala de asigurari de sanatate.

Insa nu doar lipsa medicamentelor este o problema grava a sistemului nostru de sanatate. Zeci de pacienti s-au infectat cu bacterii intraspitalicesti si au murit din cauza mizeriei din spitale si a unor controale ineficiente. Aceste nereguli au iesit la iveala odata cu tragedia de la Colectiv.

Pe lista problemelor se adauga si pacientii care au fost ucisi de indiferenta unor medici sau de pregatirea lor superficiala. Cazul mortii fotbalistului Ekeng, care nu ar fi fost resuscitat la timp, dupa ce s-a prabusit pe teren in stop cardio respirator, este un asemenea exemplu.

Studiile Eurostat arata ca in fiecare an cel putin 50 de mii de romani mor din cauza sistemului sanitar. Tara noastra ocupa primul loc in Europa la acest capitol, cu 47% mai mult decat media Uniunii. La noi s-au inregistrat mai multe decese decat Polonia, de exemplu, o tara similara ca economie, dar cu o populatie dubla fata de cea a Romaniei. Si mult mai multe decat Franta, care are o populatie tripla.


VIDEO PROTVPLUS.RO