Managerul Spitalului Pantelimon, din Capitala, demis, dupa ce un pacient a murit in urma unei transfuzii gresite

Ultima actualizare: 28-04-2017 07:11

Asistenta care i-a administrat sange dintr-o grupa gresita unui pacient, iar acesta a murit, si-a pierdut locul de munca de la Spitalul Pantelimon, din Capitala.

Si managerul unitatii medicale a fost demis, dupa ce Corpul de Control al Ministerului Sanatatii a descoperit mai multe nereguli grave care au dus la moartea unui om.

Pe langa faptul ca s-au facut transfuzii fara verificare, inspectorii Ministerului Sanatatii spun ca la Spitalul Pantelimon personalul medical nu are pregatirea necesara. Saptamana trecuta, un pacient de 66 de ani a primit sange dintr-o alta grupa, desi nici macar nu avea nevoie. O asistenta l-a confundat cu un alt bolnav.

Florian Bodog, ministrul Sanatatii: "In afara de lucrurile știute cu privire la greșeala pe care a facut-o cadrul medical care a administrat transfuzia, colegii mei de la Inspecție au identificat și probleme manageriale, probleme de aprovizionare cu echipamente de identificarea sangelui și probleme legate de proceduri cu privire la ultimul control inainte de administrarea perfuziei".

Iar asta nu e tot. chiar daca asistenta care a facut transfuzia avea in fisa postului atributii de administrare a sangelui, ea nu avea insa cel mai important lucru: pregatire in acest sens. Mai mult, lipseau cartelele de la patul pacientului, in care apar toate informatiile despre bolnav. Cartela, in valoare de cinci lei, care poate face diferenta intre viata si moarte. Este ultimul test de verficare inainte de a administrarea transfuziei.

Fiecare spital ar trebui sa aiba asistente pregatite in administrarea sangelui. Dar in cele mai multe unitati medicale din Romania, acestea lipsesc.

Managerului Spitalului ''Sfantul Pantelimon'' a recunoscut ca s-au incalcat reguli grave in unitatea medicala, insa nu se considera vinovat.

Asistenta care i-a administrat gresit sange pacientului a fost amendata cu 1000 de lei si i-a fost desfacut contractul de munca, in timp ce procurorii continua cercetarile in ancheta penala.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO