Un test care costa 5 lei i-ar fi putut salva viata barbatului ucis de o transfuzie gresita. "Sunt reguli, dar le-a incalcat"

Ultimul update: Luni 24 Aprilie 2017 07:11
Data publicarii: Vineri 21 Aprilie 2017 17:46
Categorie: Sanatate

5 lei - atat costa testul pe care asistenta de la Spitalul Sfantul Pantelimon ar fi trebuit sa il faca pacientului caruia i-a facut transfuzia de sange.

In doar cateva minute testul i-ar fi aratat ca grupa de sange a barbatului este diferita de cea din punga si si-ar fi dat seama ca nu el este cel care are nevoie. Pacientul si-a pierdut viata, iar pana acum femeia care a gresit a fost suspendata din functie si amendata cu 1000 de lei. Procurorii au inceput o ancheta pentru ucidere din culpa in timp ce ministerul sanatatii a dispus un control intern.

Cartela prin care se face testul de sange costa doar 5 lei insa poate face diferenta intre viata si moarte. Este ultimul test de verificare si se face la patul bolnavului inainte de a i se administra transfuzia.

Insemnau cateva minute, in urma carora asistenta medicala ar fi descoperit ca voria sa perfuzeze cu sange gresit un pacient. Barbatul in varsta de 66 de ani nu a avut insa nicio sansa. Cu toate ca el nu avea nevoie de o transfuzie, a primit una. Asta pentru ca, au descoperit la control inspectorii sanitari, nu s-a respectat niciuna din regulile care ar fi trebuit sa impiedice un astfel de incident, mortal.

Mai intai, asistenta trebuia sa se asigure ca pacientul caruia vrea sa-i puna prefuzia, si-a dat consimtamantul scris. Apoi, ca in fisa medicala era prevazut acest procedeu. Se mai face apoi un test rapid asupra bolnavului pentru a se vedea daca grupa lui de sange este aceeasi cu cea din punga.

Doi angajati ai Centrului de Transfuzii Craiova ridicati dupa ce au fost prinsi ca vindeau pungi de sange cu 200 de lei/buc

Fiorela Mitoiu, purtator de cuvant spitalul Sf Pantelimon: “'sunt reguli pe care trebuie sa le respecte, dar pe care le-a incalcat...''

Incidentul de la Spitalul Sfantul Pantelimon l-a determinat pe ministrul Sanatatii sa ceara masuri de prevenire si aplicarea stricta a celor existente deja. Una dintre ele prevede infiintarea unei comisii care sa se asigure ca transfuziile de sange se fac corect.

Moartea barbatului in varsta de 66 de ani a dus si la deschiderea unei anchete penale. Procurorii fac cercetari in rem pentru ucidere din culpa si asteapta rezultatul autopsiei pentru a merge mai departe cu cercetarile.

Un barbat a murit dupa ce i s-a facut o transfuzie de sange gresita la spitalul Pantelimon. Asistenta a fost amendata

Un barbat a murit dupa ce i s-a facut o transfuzie de sange gresita la spitalul Pantelimon. Asistenta a fost amendata

proteza robotica

Prima proteză care articulează simultan umărul, cotul și încheietura mâinii

Produsele care ne pot contamina cu plumb sau mercur. Intoxicația duce chiar și la deces

Urgențele, în viziunea a 8 din 10 români: amețeli, durere de burtă și unghie încarnată

Virusul gripal a făcut o nouă victimă. Numărul deceselor a ajuns la 51

Procedurile medicale care îi marchează pe viață pe copii. Produsele de bază lipsesc

Statistici sumbre din partea INS. 15% dintre români sunt obezi, iar o treime supraponderali

Asistentă medicală

Numărul deceselor cauzate de virusul gripal a ajuns la 47

Virusul gripal a făcut alte două victime. Numărul deceselor a ajuns la 47

Cel mai modern centru integrat de medicină nucleară din Europa. Investiția de 4 mil. €

Pacienții cu demență, tratați abuziv în spitale: „Era legată și desfigurată”

Spitalul Militar Bucureşti a inaugurat "cel mai performant centru de medicină nucleară din Europa"

Alte cinci persoane au murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 45