Un test care costa 5 lei i-ar fi putut salva viata barbatului ucis de o transfuzie gresita. "Sunt reguli, dar le-a incalcat"

Ultima actualizare: 24-04-2017 07:11

5 lei - atat costa testul pe care asistenta de la Spitalul Sfantul Pantelimon ar fi trebuit sa il faca pacientului caruia i-a facut transfuzia de sange.

In doar cateva minute testul i-ar fi aratat ca grupa de sange a barbatului este diferita de cea din punga si si-ar fi dat seama ca nu el este cel care are nevoie. Pacientul si-a pierdut viata, iar pana acum femeia care a gresit a fost suspendata din functie si amendata cu 1000 de lei. Procurorii au inceput o ancheta pentru ucidere din culpa in timp ce ministerul sanatatii a dispus un control intern.

Cartela prin care se face testul de sange costa doar 5 lei insa poate face diferenta intre viata si moarte. Este ultimul test de verificare si se face la patul bolnavului inainte de a i se administra transfuzia.

Insemnau cateva minute, in urma carora asistenta medicala ar fi descoperit ca voria sa perfuzeze cu sange gresit un pacient. Barbatul in varsta de 66 de ani nu a avut insa nicio sansa. Cu toate ca el nu avea nevoie de o transfuzie, a primit una. Asta pentru ca, au descoperit la control inspectorii sanitari, nu s-a respectat niciuna din regulile care ar fi trebuit sa impiedice un astfel de incident, mortal.

Mai intai, asistenta trebuia sa se asigure ca pacientul caruia vrea sa-i puna prefuzia, si-a dat consimtamantul scris. Apoi, ca in fisa medicala era prevazut acest procedeu. Se mai face apoi un test rapid asupra bolnavului pentru a se vedea daca grupa lui de sange este aceeasi cu cea din punga.

Fiorela Mitoiu, purtator de cuvant spitalul Sf Pantelimon: “'sunt reguli pe care trebuie sa le respecte, dar pe care le-a incalcat...''

Incidentul de la Spitalul Sfantul Pantelimon l-a determinat pe ministrul Sanatatii sa ceara masuri de prevenire si aplicarea stricta a celor existente deja. Una dintre ele prevede infiintarea unei comisii care sa se asigure ca transfuziile de sange se fac corect.

Moartea barbatului in varsta de 66 de ani a dus si la deschiderea unei anchete penale. Procurorii fac cercetari in rem pentru ucidere din culpa si asteapta rezultatul autopsiei pentru a merge mai departe cu cercetarile.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO