Europarlamentarii vin să vadă de ce statul nu face nimic să-și apere pădurile. ”Se taie în viteză ultimele păduri seculare”
România este țara în care încă se fură masiv din păduri. Asta arată și plângerile făcute la Parlamentul European de români și organizațiile non-guvernamentale care luptă să salveze mediul.
În urma acestor petiții, săptămâna viitoare reprezentanți de la Bruxelles vor veni în țara noastră pentru a vedea care este exact situația tăierilor ilegale și pentru a găsi variante prin care să oprească defrișarea.
Pe agenda autorităților se află și protejarea populației de urși bruni.
20 de milioane de metri cubi de lemn se taie ilegal în România, într-un singur an, potrivit datelor oficiale și organizațiilor non-guvernamentale. În raportul trimis de ONG-uri la Bruxelles este specificat că pădurile din Munții Făgăraș sunt cele mai afectate. Subiectul a fost dezbătut si la emisiunea "România te iubesc".
Alex Dima: ”Groape... La poalele Iezerului. Peste 300 de hectare de pădure distrusă. Aici a tăiat societatea comercială doi brazi verzi. După nume ai zice că sunt ecologiști. Atât de verzi sunt încât au nenorocit munți întregi".
Aici a fost o pagubă de aproape 110.000 de metri cubi de lemn, cu o valoare de 23 de milioane de lei. Cazul este cercetat de mai bine de 12 ani în dosarul Cheresteaua 2.
Ion Șițaru: "Asta este. Acuma ce să mai facem?".
Tot de 12 ani, se fac cercetări și în dosarul Cheresteau 3, în care paguba este de 52.000 de metri cubi de lemn.
Aceeași anchetă arată că, anul trecut, 8.000 de dosare cu infracțiuni silvice au fost finalizate de anchetatori. În închisoare au ajuns însă doar 30 de hoți. Și în continuare se fură din păduri. Autoritățile nu sunt în stare să oprească aceste ilegalități.
”În prezent, se taie la viteză întețită ultimele păduri primare și seculare”
Acesta este și motivul pentru care opt reprezentanți ai Parlamentului European vor veni în România să vadă cum stau lucrurile.
Vlad Gheorghe, europarlamentar: "Aceste concluzii sunt obligatorii pentru autoritățile europene. La rândul lor, vor trebui să le impună autorităților române. Deci vor exista efecte concrete benefice pentru România".
Vizita va începe cu o întâlnire cu ministrul Mediului, Tánczos Barna, cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, cu magistrați, autorități locale și cu cei care au depus petiții.
Nicolae Ștefănuță, europarlamentar: ”Legal, oficial ministerele raportează ceva la Bruxelles, iar neoficial foarte mulți oameni din societatea civilă, activiști, ne spun complet altceva și noi trebuie să vedem".
Delegația de la Bruxelles va merge apoi în teren.
Gabriel Păun, președintele AGENT GREEN: ”Sper să îi convingem cu dovezi noi că lucrurile nu s-au îmbunătățit în România, ba din contră s-au accelerat. În prezent, se taie la viteză întețită ultimele păduri primare și seculare".
În atenția reprezentanților Parlamentului European sunt și urși bruni, și se vor face demersuri pentru a găsi soluții menite să protejeze aceste animale, fără ca populația să fie pusă în pericol. Vizitele vor începe luni la București și se vor încheia joi la Suceava.
Sursa: Pro TV
Etichete: paduri, parlamentul european, dosare penale, taieri ilegale,
Dată publicare:
13-05-2023 11:22