Soluție pentru prevenirea tăierilor ilegale de lemn: camere video montate pe drumurile forestiere
Regia Națională a Pădurilor Romsilva a început să monteze camere video pe drumurile forestiere pentru a preveni tăierile ilegale de lemn.
Acestea sunt conectate la telefoanele mobile ale pădurarilor, iar unele pot identifica numerele de înmatriculare ale mașinilor care transportă buștenii. Din păcate, în județul Mureș, două sisteme video au fost deja sustrase, iar altele au fost acoperite cu vopsea.
În imagini sunt surprinși doi indivizi mascați, care fură camerele de supraveghere montate la Răstolița, în județul Mureș.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alte două camere au fost acoperite cu vopsea. Făptașii sunt căutați de poliție. Între timp, sistemele video în cauză au fost înlocuite.
La nivelul întregii țări au fost montate până acum 177 de camere de supraveghere. Pădurarii şi şefii de ocol primesc în timp real pe telefon imaginile captate de acestea.
Cu ajutorul acestor camere instalate la Budila, în județul Brașov, șeful de ocol a putut să facă doar în acest an 10 plângeri penale care vizează 22 de persoane.
Tiberiu Gyorgy, șeful ocolului silvic Teliu: „Este cu detector de mișcare și, în momentul în care o mașină, o căruță, o persoană, trece prin fața camerei automat preia imagini și le transmite în același moment. Filmează și pe timpul nopții, e cu infraroșu."
Cele mai multe camere sunt în județele Caraș-Severin, Sibiu, Hunedoara și Brașov, pe drumurile forestiere unde pădurarii au constatat un risc ridicat de sustragere a materialului lemnos. Sunt camere camuflate bine, în pădure, dar și unele mobile, care pot fi mutate în funcție de situațiile din teren. Pot identifica inclusiv numerele de înmatriculare ale vehiculelor.
Codruț Bîlea, directorul Departamentului Fond Forestier Romsilva: „Dacă sunt integrate într-o bază de date, respectiv a poliției, se poate afla proprietarul autoturismului și automat poate fi interogată și baza de date a sistemului de urmărire de trasabilitate a masei lemnoase SUMAL 2.0.”
Conectarea camerelor la sistemul informatic SUMAL 2.0 va fi finanțată prin PNRR. Astfel, vor putea fi emise alerte în timp real dacă sunt identificați transportatori care nu au avize legale. Însă va mai dura ani până când totul va funcționa. Unii dintre activiștii de mediu sunt sceptici.
Gabriel Păun, agent Greem România: „Ideea în sine de a instala camere video pentru monitorizarea transporturilor cu lemne la ieșirea din pădure și, în general, în locuri strategice, ar fi una bună dacă ROMSILVA nu ar fi în acest conflict de interese pe care niciun Guvern și nici un Parlament nu a îndrăznit să-l deranjeze. Ei administrează, ei licitează, ei exploatează, nu este în reguă.”
Regia Națională a Pădurilor are în administrare peste treimilioane de hectare de pădure, adică aproape jumătate din fondul forestier al României. Pentru a supraveghea toată suprafața ar fi nevoie de încă 1500 de camere.
Un raport publicat anul trecut de Comisia Europeană arată că ţara noastră pierde trei hectare de pădure pe oră. În ultimii 20 de ani au dispărut peste 400 de mii de hectare de pădure.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: paduri, Romsilva, drum forestier, lemne, camere video,
Dată publicare:
30-06-2022 00:00