Europa, cel mai dramatic declin al drepturilor muncitorilor: ”Democrația este în pericol”. România, singura rază de speranță
Cea mai dramatică prăbușire a drepturilor muncitorilor se înregistrează în Europa, unde situația e atât de gravă, încât se consideră că însăși ”democrația se află în pericol”. Suprinzătoarea rază de speranță vine din România.
Europa este o regiune în care respectarea drepturilor muncitorilor s-a deteriorat cel mai mult în ultimii zece ani, într-o lume în care ”democraţia se află în pericol”, trage un semnal de alarmă în raportul anual, miercuri, Confederaţia Sindicală Internaţională (CSI), cu sediul la Bruxelles, relatează AFP.
”Europa înregistrează cel mai pronunţat declin” din 2014, când s-a creat Indicele CSI al drepturilor muncitorilor în lume, a cărui a 11-a ediţia a fost publicată miercuri, un raport anual difuzat la trei zile după alegerile europene marcate de un puseu al extremei drepte.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Mai larg, ”în acest an, în care patru miliarde de persoane se duc la urne pe planetă, grupuri autoritariste de drepta depun eforturi să desemneze ţapi ispăşitori (...) şi să-şi impună propriul program, ostil muncitori (...). Democraţia este în pericol”, trage un semnal de alarmă principala confederaţie sindicală mondială.
Pe o scară de la 1 - care indică ”încălcări sporadice ale drepturilor” muncitorilor - la 5 - care indică ”nicio garanţie a drepturilor” muncitorilor - ”Europa, în pofida reputaţiei de portdrapel mondial al drepturilor muncitorilor, înregistrează o degradare a notei medii de la 2,56 la 2,73 între 2023 şi 2024”, îşi exprimă îngrijoarea CSI. CSI federează 340 de sindicate din 169 de ţări şi teritorii.
”Modelul social european este în mod activ destructurat de către guverne și întreprinderi”
În 2014, Bătrânul Continent afişa o notă medie de 1,84, aminteşte Confederaţia, care înglobează în cuvântul ”Europa” ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene (UE) ca Regatul Unit, Elveţia şi Albania.
”Această degradare continuă arată că modelul social european (...) este în mod activ destructurat de către guverne şi întreprinderi, într-un ritm care se accelerează, ceea ce antrenează consecinţe grele în regiune şi riscă să declanşeze o nivelare în jos pe scara mondială a drepturlor muncitorilor”, denunţă ea.
Situaţia muncitorilor este şi mai rea în alte părţi.
Regiunea ”Orientul Mijloci şi Africa de Nord” înregistrează o notă medie de 4,74 în 2024, după ce în 2014 înregistra 4,25.
În Americi, nota medie s-a depreciat de la 3,16 în 2014 la 3,56 zece ani mai târziu.
În urma înregistrării a 16 asasinate a unor sindicalişti - dintr-un total de 22 de la publicarea acestui indice -, Americile rămân ”regiunea cea mai sîngeroasă” din lume în privinţa muncitorilor şi reprezentanţilor lor.
Finlanda, arătată cu degetul
Niciun asasinat nu s-a înregistrat în Europa în 2023-2024, însă CSI a degradat nota a două ţări europene.
Ea acuză Finlanda de ”încălcări reiterate” ale drepturilor muncitorilor în 2024, după ce în 2023 îi reproşa ”încălcări sporadice”.
Helsinki a fost sancţionat ”în urma propunerii coaliţiei de dreapta a premierului Petteri Orpo a unor reforme care constituie un atac fără precedent împotriva modelului social nordcic”, precizează CSI.
”Reformele respective vizează să limiteze grevele politice la o zi, compromiţând negocierea salariilor, şi propun o reducere a prestaţiilor pe caz de boală şi alocaţiile de şomaj”, detalizaă ea.
”În cursul anului care a trecut”, reproşează secretarul general al CSI, Luc Triangle, ”am observat în ţările nordice o anumită hotărâre a guvernelor şi întreprinderilor de a destructura pilonii fundamentali ai democraţiei” - dreptul la grevă şi la manifestaţie.
Elveţia, acuzată de ”încălcări reiterate” în 2023, este considerată acum de atingeri ”regulate” ale depturilor muncitorilor, cu un nivel mai grav pe scara de notare a CSI.
În total, 73% dintre statele europene au ”încălcat dreptul la grevă”, iar ”muncitori au fost victime ale violenţei în 9% dintre ţări” pe Bătrânul Continent.
Raza din speranță din România
Luc Triangle consideră că ”modelul social european se dezagregă rapid. O criză demografică operează în regiune, din cauză că sindicatele, drepturile muncitorilor şi democraţia sunt strâns legate”.
O rază de speranţă de înregistrează în România, a cărei notă a crescut cu un nivel.
România este acuzată acum de încălcări ”regulate” ale drepturilor muncitorilor şi nu de încălcări ”sistematice”.
Între progresele înregistrate în România, CSI citează faptul că ”dreptul la grevă a fost auzit, iar negocierile colective sunt de-acum obligatorii în întreprinderile cu peste zece angajaţi”.
Sursa: News.ro
Etichete: romania, europa, muncitori, evolutie, drepturi, incalcare, declin,
Dată publicare:
12-06-2024 14:36