Eugen Nicolaescu: Spitalele vor fi platite in 2013, pentru prima data, in functie de clasificare

spitalul Coltea

Spitalele vor fi platite in 2013, pentru prima data, in functie de clasa in care se afla, astfel incat tarifele pentru un caz sa nu fie mai mici in unitatile sanitare de gradul I fata de cele de gradul IV.

Anuntul a fost facut de catre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. "Vom avea tarif pe caz ponderat modificat in functie de clasificarea spitalului. Astazi sunt tarife pe caz ponderat la spitale de gradul I mai mici decat la spitale de gradul IV. De aceea si spun ca nu va mai fi niciun spital de gradul I cu tarif pe caz ponderat mai mic decat spitale clasificate mai jos", a spus ministrul Sanatatii.

Eugen Nicolaescu a adaugat ca tot din 2013 va fi introdus un program prin care sectiile de anestezie si terapie intensiva vor fi platite de la bugetul de stat pentru toate cele 53 de spitale strategice.

"Inca un lucru important, introducem un program nou finantat din bugetul de stat pentru sectiile de anestezie si terapie intensiva pentru toate cele 53 de spitale strategice. Asta inseamna suplimentare de fonduri pentru acele spitale si ca atare, evident, vor putea sa intre toate in buget. Sigur, sunt mai multe lucruri aici pe care le vom defini pe parcurs", a precizat ministrul Sanatatii.

Intrebat ce se va intampla cu spitalele care nu pot realiza planul de conformare, ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca va analiza fiecare caz in parte.

Citește și
daruieste viata
Daruieste viata. Statul prefera sa deconteze milioane de euro, in loc sa doteze spitalele din tara
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Va trebui sa luam din nou planurile de la spital la spital, sa vedem cand au fost facute, cum au fost facute, daca s-a tinut cont de toate posibilitatile pe care le aveau. De exemplu, eu va trebui sa ma duc la spitalul X si sa verific. El a avut un plan de conformare, dar cine este proprietar? Adica Ministerul Sanatatii si-a indeplinit misiunea, i-a alocat fondurile necesare ca sa poata fi realizate acele investitii? I-a alocat numarul de personal necesar ca sa poata sa puna in functiune asemenea sectii? Daca nu, atunci ce vina are spitalul sa-l declasific?

Vina este a Ministerului Sanatatii, vina pe care trebuie sa si-o asume si sa-si faca planul de reconformare, dar si cu obligatiile pe care le are pe noile obiective care vor fi stabilite. Pentru ca asa suntem normali, altfel discutam pe pozitii de forta, de tiranie, de dictatura si, in fond, nu-i foloseste nimanui daca lucrurile nu se rezolva", a mai spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul a mai spus ca l-a durut capul de cate nereguli a gasit cand a revenit la Ministerul Sanatatii. "M-a durut capul in primul rand cand am vazut cate nereguli sunt, cata debandada este. Dar asta-i viata", a precizat Nicolaescu.

In 2011, peste 110 spitale au fost trecute intr-o categorie superioara cu plan de conformare, cu conditia ca pana la 1 ianuarie 2012 sa fie rezolvate problemele din acest plan.

Este vorba despre doua spitale din Bucuresti, respectiv Spitalul de Urgenta Floreasca si Spitalul Universitar, si de cinci spitale din tara - Spitalul de Urgenta din Timisoara, cele din Cluj-Napoca, Targu Mures, Iasi si Constanta. Toate cele sapte clasificari in categorie superioara sunt cu plan de conformare.

Din 352 de spitale publice care au ordine de clasificare, 335 sunt unitati sanitare cu paturi. Dintre acestea, 123 sunt in clasa a IV-a de competenta, 92 sunt in clasa a V-a monospecialitate, mai ales boli cronice, 35 de unitati sunt in categoria a III-a, iar 14 sunt in categoria a II-a. in categoria intai sunt cele sapte unitati sanitare, toate cu plan de conformare, preciza Ministerul Sanatatii.

Daca un spital avanseaza la dotare - unul dintre criteriile la clasificare -, la liniile de garda sau isi extinde activitatea si la alte domenii de specialitate si crede ca se poate incadra intr-o clasa superioara, va putea oricand solicita incadrarea intr-o treapta superioara.

Spitalele au avut initial termen 15 decembrie 2011 sa rezolve problemele semnalate de comisia de evaluare, altfel urmau sa fi trecute intr-o categorie inferioara, pierzand sumele alocate categoriei superioare din care au fost declasificate.

Ministerului Sanatatii a prorogat termenul initial cu un an, iar recent a propus o amanare cu inca doua luni, timp in care spitalele din categoriile I si II isi pot rezolva problemele.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Povestea lui Gheorghe Toth. Si-a pierdut un ochi pentru ca nu exista aparatura de radioterapie
Povestea lui Gheorghe Toth. Si-a pierdut un ochi pentru ca nu exista aparatura de radioterapie

In Romania exista oameni mutilati sau, mai rau, condamnati la moarte din cauza faptului ca in spitalele noastre nu exista aparatura de radioterapie.

Daruieste viata. Statul prefera sa deconteze milioane de euro, in loc sa doteze spitalele din tara
Daruieste viata. Statul prefera sa deconteze milioane de euro, in loc sa doteze spitalele din tara

Statul roman isi permite luxul de a plati milioane de euro pentru a deconta pacientilor bolnavi de cancer tratamentul cu radioterapie in strainatate, in loc sa doteze spitalele romanesti.

CAMERA ASCUNSA. Lista ceruta unui pacient, la internare:
CAMERA ASCUNSA. Lista ceruta unui pacient, la internare:"Cumparati macar 2 branule si un transfuzor"

Criza din spitalele Romaniei se adanceste. Pe langa medicamente, mai nou, doctorii le cer bolnavilor sa cumpere si ace, branule, fese sau fire chirurgicale.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.