CAMERA ASCUNSA. Lista ceruta unui pacient, la internare:"Cumparati macar 2 branule si un transfuzor"
Criza din spitalele Romaniei se adanceste. Pe langa medicamente, mai nou, doctorii le cer bolnavilor sa cumpere si ace, branule, fese sau fire chirurgicale.
Acestia pretind ca depozitele s-au golit din cauza numarului mare de pacienti. Oficialii sunt parere ca pentru a iesi din impas, materiale sanitare ar trebui cumparate la pret unitar si nu cum se intampla acum. Unii dau un leu pentru un set de manusi chirurgicale, iar altii, 10.
Iata o situatie surprinsa in Spitalul de Neurochirurgie Bagdasar Arseni din Bucuresti, in momentul internarii unui bolnav pe care rudele il aduc pe brate. Pentru ca sectia este extrem de aglomerata, omului i se face loc intr-un salon, dupa ce un alt pacient care urma sa intre in operatie abia a doua zi elibereaza patul.
Cei internati de multa vreme vorbesc despre o practica: "M-am ingrozit! Iti da listuta si iti iei perfuzoare, branule, materiale de care nu au la sala".
In schimb, cei din conducerea spitalului pun incidentul pe seama aglomeratiei.
Dr. Florin Bica, purtator de cuvant Spitalul Bagdasar Arseni:
"Sunt doar disfunctionalitati, nu sunt elemente de uz curent in acest spital care este suprasolicitat".
Lipsuri sunt insa peste tot.
Dr. George Cuculic, sef UPU Spitalul Judetean Ilfov: "Nu mai avem fire, nu mai avem cate unele medicamente, nu mai avem teste pentru biochimie".
Dr. Eduard Armeanu, manager Spitalul Judetean Ilfov: "Aceste lipsuri sunt efectul faptului ca sistemul sanitar se afla intr-o dezorganizare totala".
Cu lista in mana, si pacientii din tara sunt nemultumiti.
Ministrul Sanatatii nu neaga saracia. Iata si solutia gasita: sa se faca o singura licitatie pentru achizitia de materiale sanitare o data la 6 luni.
Raed Arafat, ministrul Sanatatii: "Vom putea face o economie masiva, daca facem lucrurile impreuna. S-ar putea sa ajungem chiar sa nu mai avem nicio intrerupere de livrare daca avem contracte si daca furnizorul stie care sunt cantitatile de care avem nevoie".
In prezent, sa intampla ca unele consumabile sa ajunga in unitati si la preturi de 60 de ori mai mari ca in altele.