Este cel mai cautat desert al sezonzului. Reteta perfecta pe care o familie din Bontida o respecta de 80 de ani
Prajitura sezonului - turta dulce - a revenit pe tarabele targurilor de Craciun, mai colorata si mai apetisanta, ca niciodata.
Desertul delicios cu miere, scortisoara si cuisoare, se bucura de mare succes iar atunci cand ia forma unor braduti, oameni de zapada, sau casute, este potrivit si pentru cadouri.
Aceasta familie din comuna clujeana Bontida a mostenit afacerea bunicilor si face turta dulce intr-un mic laborator. Pentru Craciun aici au fost coapte peste 20.000 de bucati de turta dulce.
Traditia e pastrata in familie de peste 80 de ani, doar ca in prezent turta a imprumutat forme noi de om de zapada, bradut sau inimioare.
Attila Rigo, proprietar laborator de turta dulce: "In primul rand ajutand-o pe bunica mea, am lucrat intr-o perioada in fabrica, mi-am dat seama ca asta ma atrage mai mult si m-a ajutat si ea sa ducem traditia mai departe. Turta noastra este speciala pentru ca este specifica, deci in zona asta a Clujului acest gust se fabrica"
Si mezina familiei a invatat sa orneze turta dulce.
Katalin Rigo:"Turta dulce se orneaza cu glazura, preparata din zahar pudra si albus de ou, si daca vrem sa facem culori folosim coloranti naturali. Avem forma Mos Craciun, Fulgi, inimioara.
Gasiti turta dulce la targurile de Craciun, dar si in cofetarii unde un kg costa 50 de lei.
Elena, reprezentant cofetarie: Este prajitura de sezon. Merge foarte bine, nu este ca aceea din comert are o textura mai moale si este cel mai bine vandut produs, este vedeta sezonului//"
Reporter: "Lumea vine, cumpara?
Comerciant: Da, vine si la 3 lei, si la 5 lei, 6"
Clientii o cumpara si ca sa o puna in cadouri.
In Germania, turta dulce dateaza din secolul 10. Copiii impreuna cu parintii construiesc adevarate casute din turta dulce decorate cu bomboane.