"Elevul corporatist", copilul cu program la fel de incarcat ca al parintilor. In ce consta fenomenul si cat de periculos este

Ultimul update: Sambata 26 Noiembrie 2016 07:05
Data publicarii: Miercuri 23 Noiembrie 2016 18:12
Categorie: Social

Inot, balet, pian, karate, sah sau engleza - sunt cursuri la moda, pe care parintii le aleg pentru copiii lor fara sa stie ca excesele pot avea un efect devastator asupra celor mici.

Psihologii vorbesc despre asa zisul "elev corporatist", care seara cade epuizat, ca un adult dupa o zi grea de munca. Fenomenul este cu atat mai ingrijorator cu cat pe termen lung acesti copii, privati de orele lor de joaca, isi pot pierde interesul pentru orice fel de activitate.

"Nu am prea mult timp liber. Joia fug la acest after school, dupa aceea merg acasa, iar la ora 18.30 trebuie sa fiu la cursul de karate", spune Ruxandra.

Ruxandra are noua ani si este in clasa a treia. De sase ani invata limba engleza, iar acum are in program si alte activitati.

"Ma simt foarte obosita, pentru ca am karate de 3 ori pe saptamana, am pian... E greu, dar ma descurc"
, mai spune fetita.

Alex este tot un "copil corporatist", cu extrem de putin timp liber.

"Dupa scoala merg la un cerc de matematica, apoi trebuie sa ma duc acasa sa imi fac temele, dupa aceea merg la aikido", isi descrie programul pe o zi.

Pentru cei mai multi copii, o zi obisnuita inseamna scoala, teme si joaca, in timpul ramas. Elevi de top precum Alex sau Ruxandra au insa un program foarte strict.

"Copilul corporatist', cum spun psihologii, se trezeste la ora 7:00. Merge la scoala de la 8:00 la 12:00, iar la ora 14:00 incepe prima activitate extrascolara, cum ar fi engleza ori karate. Dupa o pauza de o ora, urmeaza a doua activitate - sah, pian sau altceva - de la 16.30. La 18.30, copilul se apuca de teme, iar dupa ce le termina ii mai ramane o ora libera. Se duce la culcare devreme, pentru ca este obosit, iar a doua zi trebuie sa fie "in forma". Psihologii trag un semnal de alarma.

Elena Iamandi, psiholog: "Parintii aleg sa duca copiii la foarte multe activitati extrascolare. Uneori nu se face diferentierea intre nevoia parintelui si cea a copilului si aici apare o presiune foarte mare asupra copilului."

"O suprasolicit, mie asa mi se pare. Se plange ca nu ii place inotul deloc, dar intelege ca ii trebuie", spune o mama despre fetita ei.

Cuvantul de ordine trebuie sa fie moderatia.

Ana Ciobanu, profesor engleza: "Trebuie sa le oferim si acel timp liber pentru joaca, bicicleta, fotbal."

Elena Iamandi, psiholog: "Copilul corporatist petrece foarte mult timp facand foarte multe activitati, fiind foarte prins de dimineata pana seara, intr-o corporatie care trebuie dezvoltata. Si el se dezvolta prin foarte multe activitati, dar e important sa le alegem cu grija."

Psihologii ii avertizeaza pe parinti ca o presiune prea mare ii poate face pe copiii lor sa-si piarda interesul pentru orice activitate.

De ce au de fapt nevoie copiii si batranii din centre.
De ce au de fapt nevoie copiii si batranii din centre. "Mosului i-ai scris? Nu, i-am scris lui tati sa mai vina pe la mine"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Negocieri mineri
Greva minerilor s-a încheiat. Ce le-au promis autorităţile
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal
Împinși de sărăcie, locuitorii din cartierul Ferentari își extind periculos locuințele
adoptii
Copiii abandonați nu sunt o prioritate pentru aleși. Legea adopțiilor, uitată de Parlament
Hoții care au aruncat în aer un bancomat la Arad s-ar fi inspirat din filme
În ciuda iernii grele, urşii care acum ar trebui să hiberneze sunt în căutare de hrană
Alex Dima: Oamenii simt și știu prea bine ce facem noi. Implicarea este cuvântul cheie.
Revelionul pe rit vechi, organizat de studenții din Galați. Mesajul unui tânăr din Yemen
Tinerii din Maramureş care îşi umplu maşinile cu lemne de foc. Cui le duc apoi