Elevii pot primi 200 de euro din partea statului pentru a își cumpăra calculatoare

Ultimul update: Duminica 06 Mai 2018 19:45
Data publicarii: Duminica 06 Mai 2018 17:10
Categorie: Social

Elevii și studenții din familii nevoiașe pot cere 200 de euro pentru a-și cumpăra calculatoare și anul acesta, a decis Guvernul. 13 mii de copii și tineri ar putea beneficia de acest sprijin.

Dar studenți vor fi foarte puțini, spun reprezentanții lor, care au cerut ca suma acordată de stat să fie triplată, pentru că titularii să își poată cumpăra calculatoare performante. Propunerea nu a fost acceptată de autorități.

Andreea se număra printre puţinii studenţi care au reuşit să-şi cumpere anul trecut un calculator cu un ajutor de 200 de euro de la stat. Procedura e complicată, spune tânără.

Andreea Osman, studentă Academia de Studii Economice: ''Foarte multe hârtii şi foarte mult timp şi dacă nu vrei să câştigi ceva, nu prea te bagi în asta, iar banii sunt puţini. Sincer, calculatorul e făcut în momentul de faţă pentru un copil de clasa a 5-a. Am avut noroc că anumite companii aveau ei exact pachetul şi a trebuit să mai dau doar o diferenţă de 100 de lei''.

Din 2004, guvernul derulează programul ''Euro 200'', prin care elevii şi studenţii din familii fără posibilităţi financiare pot primi două sute de euro ca să-şi cumpere calculatoare.

Sistemul IT al Fiscului riscă să intre în colaps. Românii, nevoiți să stea încă la cozi

De program au beneficiat până acum 297 de mii de tineri şi adolescenţi. Mai puţin de 1.600 au fost studenţi.

Acum 14 ani, interesul studenţilor pentru acest program era mare. Au fost 4.500 de studenţi care au cerut sprijin financiar pentru a-şi cumpăra calculatoare, iar 500 dintre ei l-au primit. De atunci, numărul solicitărilor a scăzut, iar anul trecut au fost doar 27 de solicitanti.

Reprezentanţii studenţilor au cerut încă de la începutul anului ca statul să mărească suma la 600 de euro, pentru că tinerii au nevoie de computere performante. Şi să schimbe şi condiţiile de acordare.

Marius Deaconu, Alianța Națională a Organizaților Studențești:  ''Asistam la falimentul unei idei bune. Am ajuns în anul 2018 cu o creştere foarte mică a plafonului, dar nu avem oameni care să fie eligibili cu adevarat. Am propus ca plafonul să fie de 1.450 de lei brut pe familie''.

Guvernul a decis să crească doar limita de venit până la care se pot încadra cei care cer ajutorul de 200 de euro: de la 150 de lei brut pe membru de familie la 250 de lei brut.

Şi reprezentanţii părinţilor cu copii la şcoală şi liceu au cerut relaxarea condiţiilor de acordare a banilor, dar fără succes.

Eugen Ilea, Federația Asociaților de Părinți: ''Anumiti părinţi evită să declare că sunt familii cu venituri mici şi astfel copiii lor nu au putut beneficia de acest program. Acest program a fost făcut astfel încât mai mulţi copii care nu pot achiziţiona un calculator, iar competențele lor digitale să fie dezvoltate''.

De cealaltă parte, autorităţile estimează că numărul beneficiarilor va creşte cu o mie anul acesta faţă de 2017, când au fost aproximativ 12 mii.

Guvernul va crea o instituţie unică pentru toate achiziţiile publice, de la agrafe la medicamente

Guvernul va crea o instituţie unică pentru toate achiziţiile publice, de la agrafe la medicamente

telefon sofer

7 din 10 șoferi români își pun viața în pericol folosind mobilul la volan. ”Apare fenomenul de tunel”

Bătrân de Aninoasa dispărut pe munte. S-a dus să caute ciuperci

Avertismentul Comisiei Europene: risc de sărăcie pentru peste o treime dintre români

România, țara din UE cu cele mai multe mame minore. O fetiță din Sălaj a născut la 12 ani

Moise Guran: Cât de publici sunt banii din pensiile private?

Programul Naţional Stop Fumat a ars precum o ţigară. O treime din populaţie e fumătoare

bullying

Bullying-ul în școli și la serviciu ar putea fi pedepsit cu amenzi de până la 100.000 de lei

Corvoada prin care trec părinții care vor să-și înscrie copiii la grădiniță în această perioadă

80% din bucureșteni NU intervin pentru un trecător aflat în pericol. Studiu îngrijorător

Un elev din Constanța are nevoie de ajutor. Ionuț a rămas imobilizat după o operație

Singurul efort pe care îl fac asistații social e să arate că nu pot munci. ”De abia suflu”

Cabinetele de kinetoterapie, pline de români cu probleme la spate. Sfaturile medicilor