Elevii din Romania vor avea o noua materie optionala: SAHUL. Ce crede fiul ministrului Pricopie despre decizia tatalui sau
Sahul va fi predat in scoli. La concurenta cu educatia rutiera, micii cercetasi sau educatia ecologica, sportul nobil a devenit de luni materie optionala.
Cine va alege sa studieze sah va primi calificative ca la orice alta materie. Profesorii vor fi alesi din randul sahistilor, dar si dintre dascalii care au facut performanta. Programele de studiu si manualele au fost deja pregatite.
Desi nu a implinit inca 10 ani, Ioana, eleva in clasa a treia, e vicecampioana europeana la sah.
Ioana Otetea: Imi place, este un sport al mintii.
Reporter: La ce te ajuta?
Ioana Otetea: Sa gandesc mai bine, sa fac lucrurile mai organizate.
Cel mai dur adversar al fetei e fratele sau Andrei. Baiatul povesteste ca sahul ii ajuta sa inteleaga mai usor alte materii cum ar fi matematica.
"A fost o idee buna sa-i invete si pe ceilalti elevi sa joace sah. Problemele de matematica le poti rezolva cu logica, mai ales cele de geometrie", spune Andrei Otetea, fratele Ioanei.
Daca pana acum cei doi au facut sah doar la clubul elevilor, din toamna, ca si ceilalti elevi din Romania, il vor putea studia la clasa. Ministerul Educatiei si Federatia Romana de Sah au stabilit protocolul prin care vor fi pregatiti dascali pentru aceasta disciplina.
"Profesorii acreditati la Federatia Romana de Sah vor putea preda aceasta disciplina. Plus un sprijin din partea Federeratiei Nationale de Sah, care va ajuta la dotarea a 500 de scoli cu table de sah'', a spus Remus Pricopie, ministrul Educatiei.
Printre cei interesati de sah se afla si Stefan Pricopie, fiul ministrului Educatiei. Baiatul recunoaste ca nu vrea performanta in domeniu. Viseaza insa sa devina un economist desavarsit si crede sincer ca pentru asta va trebui sa se scoleasca in strainatate.
Stefan Pricopie: Dar doresc sa ma intorc si sa schimb ceva in tara, asa cum a facut si tata.
Reporter: Ce crezi ca a schimbat tatal tau? Din experienta ta, ce a schimbat in bine?
Stefan Pricopie: Poate chiar sahul in scoala, ca a adus sahul in scoala. Toate tarile puternice au introdus sahul in scoala si se vede. Se vede cum micile generatii calca pe urmele celorlati.
Sahul va fi studiat optional, o ora pe saptamana, pe parcursul unui an, in ciclul primar - sau in primii 2 ani de gimnaziu.
Materia va fi la concurenta cu celelate optionale aflate acum in topul preferintelor elevilor: educatia rutiera, educatia ecologica si protectia mediului, educatia pentru sanatate si informatica.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, scoala, sah, materie, remus pricopie,
Dată publicare:
19-05-2014 19:18