Ministrul Educatiei, Remus Pricopie: In viitor, profesorii vor sti inainte sa intre in clasa daca elevii nu si-au facut tema

Dată publicare: 08-05-2014 19:46
Dată actualizare: 11-05-2014 07:21


elevi

Introducerea managementului digital al clasei va permite profesorilor sa afle inainte de a intra la ore daca elevii si-au facut tema si sa se comporte in consecinta, a declarat, ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Declaratia a fost facuta cu ocazia semnarii unui parteneriat cu Google.

"Am incurajat toate firmele care au reprezentanta in Romania si pe cele romanesti sa vina sa construiasca alaturi de noi scoala viitorului sau clasa viitorului. Ieri am vazut un raport in care tinerii din Romania sunt pe primul loc la acces, pe baza telefonului, la internet. Ceea ce poate sa fie si bine si poate sa fie si rau. Pentru ca accesul necontrolat, nedirectionat catre materiale educationale ar putea sa faca mai mult rau decat bine. Ne-am propus introducerea acestor mijloace in clasa - table digitale, lectii digitale, managementul digital al claselor si al scolilor, pentru ca, daca am teme pe care mi le fac pe tableta, asta inseamna ca profesorul, inainte sa intre la ora, ar putea sa stie cine si-a facut tema si cine nu si-a facut tema si sa pregateasca intalnirea cu elevii mult mai bine", a declarat Remus Pricopie.

Google impreuna cu Ministerul Educatiei Nationale au semnat un parteneriat la nivel national care are ca obiectiv facilitarea accesului elevilor si profesorilor romani la noi tehnologii, contribuind astfel la cresterea calitatii actului de invatare.

Proiectul se va desfasura in mai multe etape si este structurat pe trei componente. In primul rand, Google pune la dispozitie, gratuit, suita de aplicatii Apps for Education, tuturor unitatilor de invatamant din Romania interesate sa o implementeze.

Astfel, toti elevii si studentii din aceste institutii de invatamant vor putea folosi gratuit unelte colaborative de genul foilor de calcul tabelar (Google Sheets), prezentarilor online (Google Slides) sau documentelor partajate (Google Docs), precum si a altor aplicatii consacrate precum Youtube, Google Maps, Google Hangouts si multe altele.

O alta componenta a proiectului este programul de dezvoltare profesionala a cadrelor didactice din intreaga tara. Aceasta isi propune instruirea unui numar considerabil de profesori in folosirea resurselor si a aplicatiilor online.

Se urmareste astfel formarea unui nucleu de cadre didactice (Google Educators Group) care sa sustina adoptarea tehnologiilor digitale de invatare.

Programele de instruire se vor desfasura prin colaborarea cu Junior Achievement, pe parcursul urmatorilor doi ani.

A treia componenta vizeaza lansarea a trei proiecte-pilot privind introducerea noilor tehnologii in educatie in trei unitati de invatamant din Romania: Liceul Tehnologic "Doamna Chiajna" din satul Rosu, comuna Chiajna, Liceul Teoretic "Jean Bart" din Sulina, judetul Tulcea, si o a treia scoala ce va fi selectata printr-un concurs de proiecte dintre scolile care implementeaza Google Apps for Education pana la 31 august 2014.

Vor fi dezvoltate trei modele de predare, fiecare dintre ele centrat pe folosirea, in diverse forme si modalitati, a multiplelor unelte educationale disponibile online si utilizate de profesori din intreaga lume.

"Parteneriatul incheiat cu Ministerul Educatiei Nationale constituie inca un pas in utilizarea uneltelor digitale in invatamantul din Romania. Ne dorim ca acest proiect sa trezeasca interesul cat mai multor scoli care sa aduca in sala de clasa cele mai noi tehnologii digitale, transformand procesul de invatare intr-unul modern, dinamic, interactiv. Google Apps for Education ofera gratuit instrumente online de comunicare si colaborare ce pot fi accesate oricand si de oriunde", a declarat Dan Bulucea, Country Manager Google Romania.

Unitatile de invatamant din Romania interesate sa adopte Google Apps for Education pot accesa site-ul Ministerului Educatiei Nationale la adresa licente.edu.ro.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO