Pricopie: E legal sa faci meditatii cu propriii elevi daca declari venitul. Dar este moral?

elevi in sala de clasa

Ministrul Educatiei Remus Pricopie a declarat ca este nevoie de un cod etic pentru invatamantul preuniversitar care trebuie sa raspunda unor situatii ce nu pot fi prevazute in lege, cum ar fi moralitatea meditatiilor cu propriii elevi.

Codul etic pentru invatamantul preuniversitar este un un set de reguli elaborat de Ministerul Educatiei, aflat in curs de finalizare.

"Orice corp profesional trebuie sa aiba un cod de conduita. Cand ai 240.000 de profesori, unii cu 40 de ani de experinta, altii cu doi ani, trebuie sa ai si un set de reguli. Nu poti pune aceste reguli in Legea educatiei. Sunt unele lucruri specifice. (...) De exemplu, ai sau nu ai voie sa faci meditatii cu proprii elevi? Daca ne uitam la reglementarile actuale, este absolut legal, cu conditia sa declari veniturile obtinute in urma acestei meditatii. Bun, este legal, dar este moral ?", a declarat pentru Mediafax, ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Potrivit ministrului este nevoie de un timp mai mare pentru dezbateri, pentru ca toti profesorii sa poata sa exprime un punct de vedere sau sa vina cu propriile situatii.

"Mai sunt probleme care inca nu se regasesc in cod. De exemplu, sunt profesori autori de manunale sau de auxiliare sau fac parte din grupul de autori. Este corect ca acesti profesori - autori de carte scolara sa recomande propriul manunal? Nu mai vorbesc sa impui anumite auxiliare la clasa. Pe de alta parte, in calitatea mea de profesor, studentii imi cer, aproape saptamanal recomandari de carti. Iata ca, nu intotdeauna poti sa aplici un sablon si sa zici: ce intra in sablon este corect, ce este in afara sablonului este incorect", a continuat Remus Pricopie.

Citește și
Parinti cu copilul la scoala
Veste buna pentru toti parintii din Romania care au copii la scoala. Parlamentarii le pregatesc o surpriza placuta
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Si problema colectei si gestionarii unor sume de bani in scoala va fi reglementata prin codul etic. "In general, in scoala, sunt cam trei categorii de surse de venit. Sunt cele care vin din bugetul educatiei prin autoritatile locale sau inspectorate, a doua - sunt sume care vin de la autoritatile locale, prin decizia autoritatilor locale in completare sau separat de banii din bugetul educatiei - si mai exista o a treia categorie, respectiv sponsorizari sau sprijin din partea parintilor sau a unor organizatii. Aceste trei categorii exista peste tot in lume. In Statele Unite, contibutia din partea unor firme sau din partea parintilor este foarte importanta. Revenind, astfel, profesorul, directorul trebuie sa stie despre aceste contributii care vin in scoala, dar nu trebuie sa fie catalizatorul. Orice actiune privind colecta de bani trebuie sa se desfasoare prin asociatia de parinti", a aratat Pricopie.

O alta problema care nu se regaseste in cod, dar pe care ministrul a reglementat-o printr-un ordin este acordul scris al parintilor pentru activitati extrascolare.

"A mai fost o dicutie pe care am reglementat-o de acum doua luni. Este vorba despre interactiunea profesor - elev - familie. A inceput «Scoala altfel». Au fost unii care au zis: «Cum sa luam aprobari de la parinti, daca vrem sa vizitam un muzeu». Evident ca da, trebuie sa luam aprobari. Eu sunt prainte, inainte de a fi profesor si ministru. Este normal ca un parinte sa stie unde-i sunt copiii. Este absolut obligatoriu ca un profesor sa interactioneze cu parintii, sa informeze conducerea scolii despre activitatile care se desfasoara in afara spatiului scolar. Eu imi trimit copilul la scoala. Nu as vrea sa aflu ca este in parc. Este foarte bine ca este in parc, dar trebuie sa stiu dinainte. Pentru orice actiune care se desfasoara in afara scolii trebuie sa existe consimtamantul scris al parintilor. Acest lucru nu este in codul etic, dar este un ordin de ministru aprobat de doua luni", a spus Pricopie.

Apoi, ministrul a prezentat un alt caz la care nu s-au gandit autorii codului: daca directorul unei scoli poate fi si presedintele sau directorul fundatiei scolii.

"Am mai avut o situatie, chiar in decembrie. Directorul de scoala era directorul fundatiei scolii, fundatie care primea bani prin sposorizari. Am verificat in urma unei sesizari, prin fundatie s-a strans suma de 2.800 de lei. Toti banii fusesera folositi pentru scoala. Deci era corect. Este corect, dar este moral ca directorul scolii sa fie si presedintele/ directorul fundatiei scolii. Iata lucruri pe care eu cred ca, daca le discutam, le stabilim si anume: daca esti director de scoala nu poti sa fii si presedintele fundatiei scolii, daca esti director nu poti cere sume de bani, atunci lucrurile vor fi si mai clare", a mai spus ministrul Educatiei.

Potrivit lui Remus Pricopie, MEN va aproba cadru general al Codului etic pentru invatamantul preuniversitar, iar apoi fiecare unitate de invatamant va completa cu propriile regulamente.

"Codul etic, asa cum arata acum, este un document dezvoltat in perioada cat eu nu eram ministru. Este un document vechi, dar pentru care nu s-au continuat dezbaterile publice. Trebuie sa-l aducem la zi, sa vedem cum poate fi imbunatatit, iar forma sub care eu intentionez sa-l aprob este ca un cadru general. Mai departe, fiecare unitate de invatamant sa discute, sa dezbata, sa adopte propriul regulament. (...) Avem liceu de arta, liceu sportiv sau liceu auto. In cod, nu avem nimic specificat pentru ele", a spus Pricpoie.

Pe de alta parte, este nevoie si de reguli generale pentru toate liceele cu un anumit profil, a mai spus ministrul.

"Un parinte m-a intrebat daca este corect ca in scoala sa se faca expozitie cu vanzare cu lucrarile copiilor, iar banii incasati din vanzare sa fie donati scolii pentru materiale, adica tot pentru scolari. Din punctul meu de vedere, nu stiu care ar fi problema. Dar, daca vom stabili o regula ea va fi pentru toate liceele de arta", a aratat Pricopie.

Ministrul a multumit Mediafax pentru lansarea platformei de dezbatere a Codului etic pentru invatamantul preuniversitar, capitol cu capitol, si a spus ca proiectul ar putea avea o forma finala la inceputul viitorului an scolar.

"Va multumesc pentru efortul facut, de a dezbate, capitol cu capitol, fiecare element al codului. Astept observatiile pe care le-ati primit. Le vom analiza si, acolo unde va fi posibil, acestea vor fi integrate", a conchis ministrul Educatiei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Programul
Programul "Scoala altfel". Elevii au descoperit lumea din spatele camerelor in vizita la studioul Stirilor PROTV

Pentru elevii din toata Romania a inceput o saptamana minunata, fara stres si fara note proaste. S-a dat startul programului "Scoala altfel - sa stii mai multe, sa fii mai bun''.

Veste buna pentru toti parintii din Romania care au copii la scoala. Parlamentarii le pregatesc o surpriza placuta
Veste buna pentru toti parintii din Romania care au copii la scoala. Parlamentarii le pregatesc o surpriza placuta

Parintii care au copii in invatamantul preuniversitar ar putea sa beneficieze de o zi libera in prima zi a anului scolar, potrivit unei propuneri legislative adoptate tacit de Senat.

Unul din zece copii romani se drogheaza, iar jumatate dintre ei nu fac sport. Raport alamant despre tinerii din Romania
Unul din zece copii romani se drogheaza, iar jumatate dintre ei nu fac sport. Raport alamant despre tinerii din Romania

Jumatate dintre copiii romani nu mananca dimineata, nu fac sport, iar unul din zece se drogheaza. Raportul alarmant a fost publicat sambata de Organizatia "Salvati copiii", care a initiat un proiect menit sa-i aduca pe cei dezorientati pe drumul bun.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.