Primii elevi și studenți refugiați ucraineni au început școala, în România. „Au învățat să zică "La mulți ani, mămico!”
Autoritățile române se pregătesc pentru o situație de criză prelungită în care refugiaţii ucraineni vor rămâne la noi, pe termen lung.
Primii elevi din Ucraina s-au prezentat deja la ore iar școlile noastre pot angaja profesori pentru ei, fără prea multe formalități. Și studenții din Ucraina, sunt primiți în facultățile de la noi.
Kira are 6 ani și merge la clasa pregătitoare. A fugit din Odesa, împreună cu mama şi surioara ei, iar acum trăiește emoțiile primei zile de școală într-o țară străină.
Kira și sora ei, Victoria, care are 10 ani, merg la o şcoală din Brăila, frecventată de comunitatea de ruși-lipoveni. Se bucură că se pot înţelege cu unii colegi.
Tatiana Sevcenko, refugiată din Ucraina: „Oamenii care ne găzduiesc ne-au recomandat să dăm fetele aici la școală."
Maria Milea, director Şcoala "A. S. Pușkin", Brăila: „Au fost primiți cu căldură de copii, se străduiau să vorbească cât mai corect rusește cu ei, să se integreze."
În aceeaşi clasă cu Victoria, sunt și surorile gemene Cristina și Anghelina, venite tot din Ucraina. Mama lor ne spune că, deși începutul este greu, profesorii îi tratează cu multă atenție pe copii.
Anastasia, refugiată din Ucraina: „Nu știam nimic despre comunitatea lipovenească din Brăila. Ne-au adus aici voluntarii."
Veronica Lacurezeanu, învățătoare Şcoala "A. S. Pușkin", Brăila: „Au învățat să zică "La mulți ani, mămico! Azi e ziua ta."
Ministerul Educației a anunțat că școlile vor putea angaja studenți sau profesori pensionaţi, fără a urma procedurile clasice prevăzute de lege. Există și dascăli gata să lucreze cu copiii ucraineni în clasele în care se vorbește doar românește.
Carmina Vakulovski, profesor: „Evident că va fi un efort suplimentar, că e necesar să lucrezi cu ei separat, prin joc îi vor cunoaște pe ceilalți copii și vor putea să relaționeze, chiar dacă nu au un limbaj verbal comun".
Mamă a trei copii, Olena este de părere că orice activitate este mai bună decât statul degeaba.
Olena Kondratenko, mamă a trei copii: „Ei au nevoie să li se predea, pentru că acum stau acasă de patru zile și chiar nu știu ce să facă și pierd studiile."
Și Universitatea Maritimă din Constanța îi va primi pe cursanţii din Odesa care se refugiază în România. De altfel, Ucraina este una dintre țările care furnizează navigatori pentru flotele comerciale.
Iar la Colegiul Militar din Breaza au sosit 27 de elevi din Ucraina.