Elevele din România ar putea primi absorbante gratuite. Câți bani ar urma să primească lunar
După modelul Scoției, și în școlile din România, ar putea fi distribuite, gratuit, produse de igienă intimă pentru eleve.
O propunere legislativă, prevede ca fetele din medii defavorizate să primească în fiecare lună tichete cu care să isi cumpere produsele de care au nevoie. Pe lângă aspectul financiar, psihologii atrag atenția că este foarte important ca discuțiile despre igiena intimă să pornească în familie.
Potrivit activiștilor, în toată țară sunt cel puțin un milion de fete și femei care nu își permit să cumpere produse de igienă intimă. Sau nu au acces la informațiile necesare ca să se poată îngriji cu demnitate și în siguranță.
Alegeri 2024
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
Irina Vasilescu, președintele Asociației Pe Stop: “În momentul de față, produsele de igienă menstruală sunt taxate cu 19% TVA, exact că produsele de lux. Ceea ce arată că noi, ca societate, nu înțelegem încă că e vorba de o nevoie de baza și nu de un lux. Cele mai multe dintre fete nu au bani, iar dacă au, au de ales cu acei 15 lei să își cumpere mâncare sau absorbante și atunci vor alege mâncarea”.
Astfel de produse de ingrijre intimă ar putea fi găsite gratuit în școli, potrivit unei inițiative legislative. Pentru început însă, elevele din familii defavorizare vor primi câte un tichet social în valoare de 15 lei lunar, chiar și atunci când sunt în vacanță.
Oana Țoiu, inițiatorul propunerii legislative: „Dincolo de lipsa banilor, în multe familii igienă intimă este un subiect tabu, iar cei mici află detalii de la colegi sau de pe Internet. Un lucru care aduce efecte negative pe termen lung, atrag atenția psihologii”.
Diana Miron, psiholog: „Pe măsură ce copilul crește și intră la vârsta pubertății, adolescenței și când își va găsi alte surse de informare, părintele va înceta să fie un reper. Noi părinții suntem 'iei, ce bine! am scăpat'. Dacă asta e atitudinea, e o mare problemă. Povestea ar trebui să plece de la părinți. Dacă așteptăm să ne întrebe copiii noștri, uneori poate să fie prea târziu”.
Scoția a devenit anul trecut prima țară din lume care oferă gratuit produse de igienă pe care femeile le pot găsi în spații publice precum centre comunitare, cluburi sau farmacii. Iar în New York și Noua Zeelandă, toate școlile și facultățile sunt dotate cu astfel de produse pentru eleve și studente.