Cum au reacționat zeci de copii când au văzut un duș pentru prima dată: “Mai întâi ne udăm, apoi ne spălăm pe cap și corp”
Într-o perioadă, în care regulile de igienă ar trebui să fie respectate cu sfințeniei, în Romania există încă comunități întregi care nu au acces la apă curentă.
Un exemplu vine de la Iași, unde zeci de elevi au văzut cum arată o cabină de duș pentru prima dată. Totul din inițiativa unei asociații care a ajuns cu un duș mobil în zonele defavorizate din Moldova.
Astfel, copiii au învățat cum să se spele corect pe mâini și să aibă grijă de igiena corporală.
Izabela este din Iugani și acasă se spală la lighean. La fel fac și părinții, dar și celelalte două surori ale sale. Joi, atât ea cât și alți prieteni din sat au văzut pentru prima dată ce înseamnă să te îngrijeșți într-o cabină de duș.
"-Ți-a plăcut?
-Da.
-Ai mai făcut până cum dus așa?
-Da, am făcut, dar afară. Mai întâi ne udăm, apoi ne spălăm pe cap și corp"
Microdușul, adică două cabine de dus pe roți, a ajuns în satele Mirceșți și Iugani. Aici, reprezentanții ONG-ului care au pus proiectul pe picioare, Fundația Bethany Iași și actorii Teatrului Fix au fost așteptati de 51 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani. Cei mici au fost învățați prin jocuri cum să se spele și de ce e importantă igienă personală.
"Hai împreună. Ne clatim cu apă, apoi punem săpun și ne clăbucim, ne spălăm la o mânuță prima dată, schimbăm mâinile, apoi unghiuțele", îi învață cei de la teatru pe micuți.
Ștefania Hobincă, director Școală Gimnazială "Vasile Alecsandri" Mirceșți: "Nu au apă, nu au curent, chiar avem și situații de felul acesta, nu au baie pregătită, utilată corespunzător, încă se spală la lighean".
Și mamele lor au primit sfaturi despre cât de importantă este igiena și îngrijirea personală.
Adelina Tîrnovanu, specialist comunicare Fundația Bethany: "În comunitățile unde ajungem, ori niciun copil nu are o baie corespunzătoare acasă, ori un procent foarte mic, adică 10 la sută"
Proiectul "Microdusul" se află la a două ediție și anul acesta ajunge în 15 comunități din județele Iași și Vaslui, în total la peste 800 de copii.