Cum a ajuns energia verde sa ne incarce facturile la curent. In 7 ani vom plati de doua ori mai mult
Energia gratuita, produsa de soare, vant si apa a inceput sa ne incarce facturile la curent. Si asta din cauza subventiilor mult prea mari pe care statul roman ne obliga sa le platim investitorilor din domeniu.
Vestea proasta este ca in urmatorii 7 ani factura se va dubla chiar din acest motiv.
Autoritatile promit ca vor taia din ajutorul financiar pana la sfarsitul anului. Sa vedem daca vor trece de la vorbe la fapte.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Subventiile pentru energia verde sunt trecute in facturile fiecarui roman. Se numesc certificate verzi si reprezinta acum 10% din consum.
De exemplu, la o factura de 116 lei, certificatele verzi il costa pe consumator peste 11 lei.
Uniunea Europeana ne-a obligat in 2010 sa producem energie electrica din surse nepoluante. Nimeni nu se grabea sa investeasca, asa ca statul roman i-a obligat pe consumatori sa subventioneze din propriile buzunare energia verde, timp de 15 ani, prin aceste certificate verzi.
Asta, pana cand investitorii isi vor recupera cheltuielile si vor intra pe profit. Primesc bani 15 ani, dar in unele cazuri oamenii de afaceri isi recupereaza investitia in 4 ani.
Costurile pentru instalarea acestor panouri au scazut la jumatate in ultimii 3 ani. Nu acelasi lucru s-a intamplat si cu subventiile. In continuare platim foarte mult. Asa se face ca, pana la sfarsitul anului, facturile la energia electrica vor creste si cu 10%.
Subventiile vor ingrosa profiturile si vor dubla facturile pana in 2020, cand 38% din energie va fi verde.
Investitorii din domeniu sunt de acord sa fie modificata schema de subventionare, dar cu o conditie.
Decizia ar putea intra in vigoare abia la sfarsitul anului. Subventiile vor fi taiate si la jumatate, de pilda, in cazul celor care au investit in panouri fotovoltaice.
Sursa: Pro TV
Etichete: scumpiri, energie electrica, energie verde,
Dată publicare:
20-02-2013 19:21