Gazele naturale, mai scumpe pentru companii cu 7%. Majorarea ii va afecta insa si pe oamenii de rand
Gazele naturale se scumpesc de vineri, doar pentru companii, cu 7%. Urmeaza inca trei cresteri de pret succesive numai in acest an. Si consumatorii casnici vor plati mai mult de la 1 iulie.
Dar oamenii se vor lovi de scumpiri mai devreme, pentru ca firmele vor mari pretul produselor pe care le vand, devreme ce vor avea de achitat facturi mai mari pentru gazele consumate la procesul de fabricatie.
Fiecare metru cub de gaze scos din subsolul Romaniei si vandut firmelor se scumpeste de vineri cu peste 7%. Problema este ca va fi urmata de alte trei scumpiri din 3 in 3 luni.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
La sfarsitul anului viitor, pretul platit de companii va fi aproape triplu fata de cel de acum. Scumpirea gazelor a fost impusa de Bruxelles.
"Aceasta schimbare este adusa de aderarea la UE, noi teoretic ar trebui sa convergem catre tarifele din UE, problema este ca Romania este la un salariu mediu de 350 de euro, de 5 ori mai mic decat in Franta si Germania si in curand preturile vor fi la fel", a declarat Sorin Pislaru, redactor-sef Ziarul Financiar.
Ca sa-si scoata banii dati in plus pentru gaze, firmele vor mari preturile produselor. Scumpirea gazelor pune insa in pericol si locurile de munca din industrie.
"S-ar putea sa incepem sa definim si niste sectoare economice vulnerabile. Ma refer la ingrasaminte de exemplu, la petrochimie, la otelarii, la metalurgie, s-ar putea ca astia sa nu mai fie competitivi, sa inchida linii de productie, sa dea oameni afara si suntem obisnuiti deja cu situatii de genul asta", a declarat Ionut Purica, analist in energie.
Din vara vine si randul consumatorilor casnici. Iar scumpirile vor continua cu 12% pe an, pana in 2018, cand pretul va fi aproape dublu fata de cel de acum.