Dupa ce a stat inchis 14 ani, acum se pregateste sa arate ca marile muzee din Occident. Costul: 89 de milioane de euro

Ultima actualizare: 10-10-2016 03:46

Inchis de 14 ani in proportie de 80 la suta, Muzeul National de Istorie primeste o noua sansa. Niste arhitecti romani ar putea sa ii redea prestigiul dupa ce au castigat un concurs international.

La competitie au participat 18 firme din Romania si 19 din strainatate. Conform proiectului lor, publicul se va putea bucura de o curte interioara chiar si pe timpul noptii. Deocamdata insa nu s-a gasit un spatiu potrivit pentru mutarea patrimoniului.

Conform proiectului castigator, realizat de arhitectii Iulia si Florian Stanciu, cladirea aflata acum in curtea interioara, ridicata in anii ‘70, ar urma sa dispara.

 

Iulia Stanciu, architect al proiectului castigator: "Curtea asta va deveni o piata publica. Si noi asa am gandit-o, un dar pe care orasul il primeste de la muzeu."

Spatiul acesta va fi organizat in jurul Columnei lui Traian, una dintre cele mai importante piese din colectia muzeului. Aceasta a fost comandata de statul roman in 1939 si este singura copie din lume, realizata in marime naturala. Publicul ar urma sa aiba acces in curte chiar si noaptea.

Iulia Stanciu, architect al proiectului castigator: "Vazuta permanent. Oricand se poate intra, se poate vedea si abia dupa aceea muzeul te capteaza spre interior, din acest loc."

Printre noutatile aduse de proiect se numara si deschiderea bibliotecii muzeului, inaccesibila pana acum vizitatorilor. La anul ar urma sa fie realizata proiectarea, iar abia din 2018 sa se organizeze licitatia pentru firma de constructii. Pana atunci Ministerul Culturii va trebui sa acceseze 89 de milioane de euro prin Banca Europeana pentru Reconstructie, dar si sa gaseasca spatii pentru mutarea patrimoniului care, in plus, nu este asigurat.

Ernest Oberlander Taroveanu, directorul Muzeului de Istorie: "Pentru a adaposti cele 750.000 de piese pe care le avem acum in colectie am avea nevoie de 11.000 de metri patrati, spatiu de depozit si un volum de 55.000 de metri patrati."

Cea mai mare provocare va fi mutarea columnei, dat fiind ca aceasta cantareste peste 100 de tone. In anul 1967 piesele au fost transportate cu 18 vagoane.

Muzeul este inchis in mare parte din 2002. Atunci firma Romconstruct, detinuta de fostul actionar al lui Dinamo, Vasile Turcu, incepea lucrarea de consolidare. Trebuia sa coste patru milioane de dolari, dar constructorul a semnat mai multe acte aditionale, pana cand suma ajunsese de cateva zeci de ori mai mare. In 2006 Muzeul a dat in judecata Romconstruct, iar santierul a fost inchis. Procesul s-a incheiat in 2012, iar Muzeul a castigat "sansa" de a desface contractul. Ministerul Culturii a avut nevoie de alti patru ani pentru a realiza un concurs international de arhitectura.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO