Dupa ce a stat inchis in ultimii 14 ani, Muzeul de Istorie ar putea fi readus la viata. Costul: 110 milioane EURO
Inchis in proportie de 80% de 14 ani, Muzeul National de Istorie ar putea fi readus la viata.
Pentru extinderea si reamenajarea lui, au fost stabilite, in urma unui concurs international de arhitectura, 3 proiecte castigatoare. Daca unul dintre ele va deveni realitate, Romania va avea in sfarsit un muzeu de talie internationala. Pentru asta si mai ales pentru consolidare, e nevoie de 110 milioane de euro. Pana atunci, insa, cladirea se degradeaza pe zi ce trece.
Proiectele castigatoare au avut in vedere conditiile Muzeului National de Istorie si anume extinderea curtii interioare, cat si a nivelurilor subterane.
Ernest Oberlander Tarnoveanu: "Cladirea aceasta, construita in 1970, special pentru adapostirea copiei columnei si a lapidariumului, ar trebui sa fie desfiintata. Curtea, adusa la nivelul initial, dupa ce se construiesc cele 3 nivele subterane."
Muzeul va avea cafenele, spatii creative si magazin de suveniruri, iar biblioteca va fi deschisa publicului. Pana atunci insa, mai sunt pasi importanti. In primul rand, trebuie evacuat patrimoniul, care insumeaza peste 100.000 de piese valoroase. Cea mai grea dintre ele este copia Columnei lui Traian.
Ernest Oberlander Tarnoveanu: "E singura copie completa, vizitabila, a Columnei lui Traian. Nu mai exista asa ceva in lume, prototipul ei a fost distrus in anii '60."
Deocamdata, nu s-a gasit niciun spatiu potrivit pentru acest patrimoniu urias, iar mutarea copiei pare ceva aproape imposibil.
Ernest oberlander Tarnoveanu: "In 1967, piesele au fost aduse cu 18 vagoane. Fiecare metopa cantareste in jur de o tona. 113 metope, plus copia bazei."
Apoi, cladirea trebuie consolidata. Iar pentru asta se vor face doua mari licitatii: pentru proiectare si pentru constructie.
Salvarea muzeului este blocata din anul 2002.
Pare greu de crezut, insa acestia sunt peretii Muzeului National de Istorie, cel mai important muzeu al Romaniei. De mai bine de 10 ani, autoritatile promit salvarea monumentului, inca concret nimeni nu a facut nimic. Cert este ca nicicand cladirea nu a aratat mai rau, iar consolidarea a devenit vitala.
Pentru salvarea muzeului este nevoie de 110 milioane de euro. Conform conducerii institutiei, exista discutii avansate cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care ar putea aloca 89 de milioane.
Dat fiind ca situatia e critica, patrimoniul trebuie mutat in alt loc pana in vara lui 2017, cel tarziu.