Dulceturile romanesti care ajung pe masa Printului Charles. Din ce este facut de fapt "Deliciul lui Dracula"
Dulceata simpla de gutui sau de visine pare sa fie demodata. Cel putin pentru gusturile strainilor care s-au stabilit in Transilvania si care ne surprind cu dulceturi de hrean sau prune cu usturoi.
Unele delicatese de acest tip, facute la Saschiz, ajung si in Anglia, pe masa Printul Charles al Marii Britanii. Ai zice ca este un sos special, dar de fapt este dulceata de prune cu usturoi. I se mai spune "Deliciul lui Dracula", iar aceste borcane sunt gata sa plece catre Casa Regala din Anglia.
"Chutney este un produs mai consistent, poate inlocui cu succes muratura la noi. Contine legume, fructe, este un produs numit Deliciul lui Dracula" a explicat Darius Hadarean, inginer tehnolog ."O parte merge si spre Casa Regala din Anglia fiind foarte preferate de Printul Charles", a adaugat el.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In judetul vecin, Alba, gospodarii au reusit sa prepare dulceata "dietetica". "Adun prunele ca sa facem dulceata dietetica, fara zahar, fara nimic, exact cum se facea pe vremuri!" ne explica un gospodar.
Fructele mari si zemoase sunt curatate si puse la ceaun, unde scad prin fierbere fara alte adaosuri. Pretul unui borcan de 300 grame variaza intre 14 si 23 de lei.
In Maramures, un gospodar a preluat retete frantuzesti si foloseste drept ingrediente usturoi, hrean ori ceapa; iar dulceturile devin astfel mai potrivite langa o friptura suculenta, decat pe o bucata de paine unsa cu unt".
"Se pot consuma si pe paste, in placinte, in clatite. O placinta cu dulceata de ceapa rosie este senzationala", spune Eugen Libotean, producator dulceata. Un borcan costa intre 6 si 8 lei. In strainatate, insa, pretul este triplu.