Dulceata si legume proaspete, la doar un click distanta. Succesul urias al precupetilor care si-au mutat tarabele pe Facebook
Bunatati facute in casa ori fructe si legume proaspete, doar la un click distanta! Asa isi imbie musteriii tot mai multi producatori locali, care si-au mutat tarabele pe internet.
Si-au facut conturi pe Facebook, iar cumparatorii primesc produsele naturale direct la usa. Multi fermierii s-au asociat in grupuri si au succes: la Iasi, de pilda, s-a creat o organizatie virtuala care numara peste 3000 de membri, comercianti si clienti deopotriva.
Grupul "Iasiul vrea produse locale" s-a infiintat pe Facebook in urma cu trei luni. La inceput numara 70 de membri, acum are peste 3.200. Doua sute dintre ei sunt comercianti, restul cumparatori.
La piata online se vand de toate: de la ulei presat de rece, la gaini de curte, dulceata de casa, fructe si legume din gradini si din livezi nestropite, pana la miere si cosmetice facute in gospodarii. Unul dintre comerciantii care prefera mediul online in locul tarabei este domnul Ivascu.
Claudiu Ivascu: "Ma simt mai bine in varianta online, pentru mine la piata ca sa ma duc e foarte greu, acolo sunt producatori care aduc cine stie de unde marfa."
Unde mai pui ca astfel negustorii au scapat si de taxele percepute de primariile locale. Asa ca in timp ce clientii fac comenzi pe internet, fermierul nu mai pierde vremea la stand, ci munceste. Scoate morcovii, alege rosiile pe care urmeaza sa le livreze si se gandeste deja ce va pune in urmatorul rasad.
Claudiu Ivascu: "In primul rand, noi, sa zicem, producem rosii, ardei, alti colegi produc branzica, iaurt, alti colegi dulceata sau compot. Unindu-ne toti putem da o oferta foarte buna, in primul rand naturala, proaspete, ca sunt locale si au de castigat oamenii din Iasi."
Mihaela are o platatie de trandafiri de dulceata. Si ea a dat piata de cartier pe varianta online, dupa ce i-a descoperit avantajele.
Mihaela Rusu: "Reteta fiind facuta dupa o reteta a bunicii, automat a avut succes, dar cautam piata de desfacere. Am posibilitatea sa ma ocup si de plantatie, si de dulceata si in acelasi timp sa vand si produsele."
Clientii sunt si ei extrem de multumiti, mai ales ca multi dintre membrii grupului nu prea au timp sa mearga cu sacosa la piata. Un cos incarcat cu tot ce le trebuie in bucatarie le ajunge imediat la usa.
Alice Ciobanu, client: "Imi este mult mai usor sa imi comand o mare parte din produsele pe care le folosesc zilnic in bucatarie si in mancarea pentru cei ai casei din online. Asa incat am ajuns sa nu mai merg la piata si si sun un producator local."
Ionela Udrea, client al grupului: "E o alternativa foarte buna pentru ca produsele sunt culese proaspat, sunt facute manual, industria e data la o parte."
Chiar daca au avut cereri din partea clientilor din alte judete ale tarii, producatorii inscrisi in grupul "Iasiul vinde produse locale" le-au refuzat politicos. Nu ar vrea ca produsele lor sa ajunga la clienti deteriorate, dupa un drum lung.