Grasimile artificiale din margarina sau biscuiti, interzise de autoritatile americane. In cat timp trebuie scoase de pe piata
Autoritatile americane iau masuri radicale ca sa protejeze sanatatea populatiei. Dupa ce au decis ca grasimile trans-artificiale sunt periculoase, au cerut companiilor din industria alimentara sa inceteze sa le mai foloseasca.
E vorba de grasimi artificiale prezente in margarina, biscuiti, paine ambalata sau la prajirea alimentelor in restaurante. Cei din domeniu au la dispozitie trei ani pentru a gasi ingrediente alternative sanatoase. O masura similara este deja in vigoare in Canada.
Incepand din anii '50, grasimile trans artificiale sunt folosite la scara larga in alimentele procesate, pentru ca sunt mai ieftine decat cele naturale, dau gust si actioneaza ca niste conservanti. In 2006, autoritatile americane au obligat producatorii sa le semnaleze prezenta pe etichete, iar asta a dus deja la o scadere cu 78 la suta a consumului de astfel de alimente.
Michael Roizen, medic: "Sunt inca prezente in multe mancaruri prajite, in biscuiti si paine ambalata. Motivul real pentru care se folosesc e ca prelungesc la infinit termenul de garantie."
Problema este ca aceste grasimi contribuie la cresterea colesterolului rau si la scaderea celui bun. Un studiu estimeaza ca interzicerea lor va preveni 20.000 de atacuri de cord si va salva 7.500 de vieti pe an.
Michael Roizen, medic: "Este o recunoastere a faptului ca sunt periculoase pentru sanatatea noastra."
Asociatiile de consumatori au aplaudat decizia, dar unii se intreaba de ce e nevoie de trei ani, iar altii atrag atentia ca nu sunt singurele pericole ascunse din mancare.
"Sunt multe chimicale in mancare despre care oamenii nu au habar. Sunt aromatizanti artificiali, coloranti artificiali, iar unii prezinta risc de cancer, altii pentru dezvoltarea copiilor", spune Erik Olson, membru al unui ONG.
La randul lor, producatorii care foloseau asemenea substante atrag atentia ca ar putea fi nevoiti sa mareasca preturile, ca sa elimine grasimile trans.