Dramele spitalelor desfiintate. Sistemul de urgenta trebuie reorganizat
A fost nevoie ca doi oameni sa moara pentru ca autoritatile sa constate brusc ca echipajele de urgenta sunt, in unele zone, putine si trebuie suplimentate.
Lista completa a spitalelor desfiintate. Cel de langa tine a ramas?
Responsabilii din Ministerul Sanatatii spun cu gura lor ca sistemul putea sa reactioneze mai bine pentru a castiga minute vitale. Acum, incearca sa gaseasca solutii dupa ce au luat decizia pripita de a inchide multe spitale fara sa asigure cum trebuie macar servicii de interventie rapida in locul lor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pana atunci, in toata tara, bolnavi contagiosi sunt trimisi acasa, iar salvarile gonesc zeci de kilometri prin hartoape pana sa ajunga in catunele nimanui.
Astazi, la Urlati, in judetul Prahova, sute de oameni au cerut redeschiderea unitatii medicale. O femeie cu probleme cardiace s-a suparat atat de tare, incat s-a prabusit, dupa ce cu doar cateva minute inainte spunea ca inchiderea spitalului este o nenorocire. La Urlati, unde exista doar o ambulanta plecata, evident, la alt caz, a fost nevoie de o autosanitara sosita tocmai de la Ploiesti. Aproape 30 de minute au asteptat oamenii sa soseasca un echipaj.
Pe de alta parte, intr-un sanatoriu TBC din Bacau inchis de la 1 aprilie, pacientii care prezinta forme contagioase ale bolii au fost trimisi acasa.
La Balcesti, in judetul Valcea, unde ieri un barbat a murit chiar in fata spitalului inchis, medicii au rupt lacatele, au intrat in institutie si acorda ingriji fara sa fie platiti. O comisie a ministerului va merge sa reevalueze situatia.
Dupa decizia de la 1 aprilie, pentru zeci de mii de oameni din diferite localitati sunt disponibile doar cateva salvari care fac chiar mai mult de o ora pentru a ajunge la cazurile grave, in loc de 20 minute cat prevad procedurile.
Deocamdata, ministerul nu vede nicio solutie. "In toata tara se intampla sa fie ambulantele plecate, sa se cheme ambulanta din alta localitate. Pentru asta am trecut la dispecerizare judeteana si nu locala. Nu pot sa am un echipaj de reanimare in fiecare colt", explica Raed Arafat, subsecretar de stat MS.
In ciuda explicatiilor, cazurile socante de ieri, din Constanta si Valcea, ilustreaza perfect situatia grava din toata tara, dupa inchiderea a peste 60 de spitale. Reforma a fost facuta fara niciun fel de analiza, pentru ca in locul spitalelor inchise oamenii n-au primit nicio alta solutie.
Tara domnului Lazarescu: Reforma in sanatate care aduce moartea
Ca astfel de drame sa nu se mai intample, acum o parte din masinile de urgenta din judete sunt trimise in localitatile unde a fost inchis un spital. In plus, anul acesta, autoritatile vor sa mai cumpere 50 de masini pentru SMURD si alte cateva zeci la serviciile de ambulanta.
Acum, pentru bolnavii Romaniei serviciile de urgenta sunt asigurate de 740 de ambulante si 193 de masini SMURD, dintre toate numai 30% sunt cu medic.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, spitale desfiintate, sistem sanitar,
Dată publicare:
08-04-2011 17:51