Tara domnului Lazarescu: Reforma in sanatate care aduce moartea

Sistem sanitar, bloc operator

Reorganizarea rapida si din birou a spitalelor a adus pacienti si medici in situatii disperate. Din 71 de spitale anuntate ca se reprofileaza, 9 au fost scoase de pe lista, iar alte 5 adaugate.

Evenimentul Zilei: In goana dupa reforma, ministrul sanatatii si-a pus in cap politicieni, primari, manageri de spitale, angajati si pacienti deopotriva. E acuzat ca a facut planul "pe genunchi", din birou, fara pregatiri si analize, a desfiintat spitale modernizate din fonduri europene ori strategice, dupa care s-a razgandit. In timpul razboiului de uzura din birouri, un barbat a murit ieri in fata spitalului din Balcesti, proaspat desfiintat. Cei care au pornit cu barbatul de 41 de ani spre spital nu stiau ca nu mai exista. La intrebarea ce se desfiinteaza si ce se comaseaza exact, raspunsul e inca intr-o nebuloasa. Din cele 180 de spitale propuse initial spre desfiintare si comasare, 67 de unitati se transforma in aziluri de batrani sau centre de permanenta, cu toate ca cifra anuntata initial era 71. "Au fost scoase de pe lista initiala 9 spitale care aveau in derulare proiecte cu fonduri europene sau care erau strategice, cum e cel de la Cernavoda, iar alte 5 au fost adaugate", explica reprezentatii MS.

Jurnalul National"Omul devine element de statistica, si de aici criza spirituala" Preotul si psihoterapeutul vindeca fara pastile, dar fiecare are metoda sa. Preotul ortodox defineste depresia drept o stare spirituala de descurajare, de apasare, toropeala, amor­tea­la, ingreunare a sufletului si trupului. Pentru Sfintii Parinti, o parte im­por­tanta a tulburarilor pe care astazi le consideram drept pur psihice tin, de fapt, de domeniul spiritual. Spre exemplu, anxietatea si angoasa pot fi partial raportate patimilor fricii si tristetii. Simptomul depresiv este pus de Parinti in stransa legatura cu acedia si tristetea. "Evagrie Ponticul, scriitor bicericesc, arata ca tristetea survine uneori prin frustrarea do­rin­telor, iar uneori este consecinta furiei. Asadar, depresia poate fi provocata de lipsa unei placeri trupesti, efectul unei neimpliniri. Cel cuprins de depresie nu mai vede nici un sens in viata sa. Depresia poate aparea din cau­za necazurilor, bolii, relelor, mor­tii. Aceasta stare este provocata de in­singurarea omului, de lipsa de co­mu­nicare", spune parintele Gheor­ghe Holbea, care slujeste la Biserica Pre­cupetii Noi din Bucuresti.

Gandul: AERUL DAUNEAZA GRAV SANATATII in 15 zone din Romania. Vezi pe HARTA daca locuiesti intr-o zona sigura Praful ucide, anual, 200.000 de europeni. Este vorba de praful compus din particule mai mici de 10 microni. Aceste particule, notate PM10, sunt generate si natural - de vulcani, furtuni, arderi de vegetatie, aerosoli marini etc., dar si de activitatea umana - industrie, trafic, incalzirea locuintelor etc.). Ele sunt inhalabile, adica trec de filtrul nazal si ajung, cu aerul, in plamani, provocand, astm, cancer pulmonar, moarte timpurie, boli cardiovasculare. Particulele mai mici de un micron pot trece in sange si astfel ataca alte organe interne. Evident, gravitatea efectelor variaza in functie de compozitia particulelor. Uniunea Europeana a stabilit 915 arii de calitate a aerului (zone si aglomerari), raspandite in toate statele membre. 21 dintre acestea sunt in Romania.In noiembrie 2009, Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei, pentru depasiri ale concentratiilor maxime admise de PM10, in 17 din cele 21 de zone.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cat castiga, concret, profesorii in urma valului de decizii luate de Guvern
Cat castiga, concret, profesorii in urma valului de decizii luate de Guvern

Veniturile personalului din sistemul de invatamant preuniversitar pornesc 
de la salariul minim pe economie si se apropie de 2.000 de lei doar in cazul profesorilor cu peste 30 de ani vechime.

Profilul
Profilul "spaniolului" Dorel, criminalul de pe messenger

Intr-un orasel spaniol, un tanar si-a ucis prietena si si-a ingrozit rudele de acasa cu imagini transmise pe net. Isi construise un autoportret virtual complex si se arata pasionat de filme de groaza.

Cum au supravietuit 12 bolnavi, lasati sa moara intr-un spital desfiintat
Cum au supravietuit 12 bolnavi, lasati sa moara intr-un spital desfiintat

Lasati fara apa, mancare, caldura si chiar fara cearsafurile de sub ei, bolnavii au fost ajutati de localnici si de "personalul" voluntar format dintr-o asistenta medicala si o asistenta sociala.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.