Un pacient a murit in fata unui spital desfiintat. Altul a decedat pe drum

×
Codul embed a fost copiat

Doi oameni au murit in Romania, in conditii dramatice, in plin proces de reforma a sistemului sanitar. Un barbat a decedat in Valcea, deoarece nu stia ca Spitalul Balcesti fusese desfiintat. Alt caz a avut loc in Constanta, in drum spre spital.

De la 1 aprilie, Spitalul Orasenesc Balcesti a fost desfiintat, prin ordin al Ministerului Sanatatii. Astazi, un barbat a murit in timp ce astepta echipajul medical, chiar in fata fostului spital din Balcesti.

Barbatul avea 41 de ani si era din comuna valceana Lalosu. Dupa ce i s-a facut rau acasa, el a fost dus cu masina de catre un vecin in fata cladirii Spitalului Orasenesc Balcesti, unde a constatat ca unitatea nu mai functiona.

Rudele barbatului mort au spus ca, dupa ce au aflat ca unitatea medicala este inchisa, au sunat la Serviciul de Ambulanta din Balcesti, insa singura salvare de pe tura era plecata intr-un alt caz de urgenta. Ulterior, dupa aproximativ 40 de minute de asteptare in fata cladirii spitalului, barbatul a murit. La aflarea vestii, sora si sotia barbatului, care ajunsesera in fata cladirii spitalului, au lesinat.

Rudele acestuia au precizat ca nu stiau ca spitalul fusese inchis. 200 de spitale din Romania dispar in 2011. Ce punem in loc?

Citește și
Operatii
Pana de curent la Spitalul Bagdasar Arseni
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Potrivit directorului medical al Spitalului din Balcesti, Victoria Sencar, citata de Mediafax, unitatea a fost inchisa la 1 aprilie, desi avea toate specialitatile si nu avea datorii. Ea a precizat ca, in prezent, in spital mai sunt medici si asistente, care nu si-au exprimat inca dorinta de a fi transferati la alte unitati, dar care "nu pot acorda ingrijiri si asistenta medicala".

"Spitalul a fost desfiintat. Pot sa va spun ca este un spital modern care are toate specialitatile, dar in acest moment este inchis. Cadrele medicale, intre care si eu, care nu au facut o optiune pentru o unitate pentru a pleca au mai ramas aici, dar unitatea nu mai fucntioneaza in mod oficial de la 1 aprilie, fiind inchisa de Ministerul Sanatatii", a declarat Victoria Sencar.

La Statia de ambulanta din Balcesti sunt trei masini de interventie, cate una pe tura.

67 de spitale, inchise de luna viitoare. Medici si pacienti, pe drumuri

Un alt caz avut loc in judetul Constanta, unde o persoana din localitatea Baneasa a murit in drum spre spital. Barbatul era cardiac si i s-a facut rau la locul de munca. Colegii l-au dus la cabinetul medical din localitate, singura unitate care mai functioneaza dupa inchiderea spitalului din zona.

Medicii au constat ca suferise un infarct si au solicitat ajutorul celor de la ambulanta. Cele doua autospeciale din Baneasa erau insa plecate la alte solicitari, asa ca, pana au ajuns la bolnav, au trecut aproape 40 de minute. Intr-un final, a fost preluat de salvare, insa, in drum spre Constanta, barbatul a intrat in stop cardio-respirator si a murit.

Astazi, 7 aprilie, este si Ziua Mondiala a Sanatatii

Cu aceasta ocazie, ministrul sanatatii Cseke Attila, a transmis un mesaj tututor cadrelor medicale.

"In acesta Zi speciala doresc sa-i asigur pe cetatenii acestei tari ca am convingerea ca reforma sistemului de Sanatate era necesara si nu va intarzia sa-si arate efectele atat de asteptate. Chiar daca in aceste zile am luat niste masuri nepopulare si grele, acestea erau necesare de mai mult timp pentru a eficientiza un sistem de Sanatate rigid si inchistat. Impreuna cu echipa din Ministerul Sanatatii si personalul medical vom face toate eforturile pentru a putea sa ne ducem la capat misiunea. increderea oamenilor este o piesa importanta in mecanismul reformelor si sper ca rasplata sa fie pe masura asteptarilor. Cu totii suntem constienti ca avem un sistem sanitar care trebuie reformat. Va invit sa facem acest lucru impreuna." - se arata in comunicatul de presa al Ministerului Sanatatii. 

Poti muri cu zile:un tanar ranit in accident, plimbat 8 ore intre 3 spitale

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
12 bolnavi in stare terminala, abandonati intr-un spital desfiintat
12 bolnavi in stare terminala, abandonati intr-un spital desfiintat

Graba inchiderii spitalelor declanseaza gafe in lant. In iuresul reformei, asistam la erori care par de necrezut: unii bolnavi au fost uitati si abandonati in cateva unitati inchise.

Pana de curent la Spitalul Bagdasar Arseni
Pana de curent la Spitalul Bagdasar Arseni

Curentul electric s-a oprit la Spitalul Bagdasar Arseni. Mai multi pacienti erau in salile de operatie in momentul incidentului, iar generatorul a fost pornit. Numai ca nu se stie cat va mai rezista.

Haos in spitalele desfiintate din tara. Sute de oameni, fara loc de munca
Haos in spitalele desfiintate din tara. Sute de oameni, fara loc de munca

In timp ce Ministerul Sanatatii a bifat inchiderea a 67 de spitale, in urma este jale. Sute de medici si asistenti nu au in acest moment un loc de munca. De disperare, cei de la Urlati s-au dus astazi la fostul serviciu, refuzand sa accepte situatia.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.