Un pacient a murit in fata unui spital desfiintat. Altul a decedat pe drum

Ultima actualizare: 09-10-2012 17:20

Doi oameni au murit in Romania, in conditii dramatice, in plin proces de reforma a sistemului sanitar. Un barbat a decedat in Valcea, deoarece nu stia ca Spitalul Balcesti fusese desfiintat. Alt caz a avut loc in Constanta, in drum spre spital.

De la 1 aprilie, Spitalul Orasenesc Balcesti a fost desfiintat, prin ordin al Ministerului Sanatatii. Astazi, un barbat a murit in timp ce astepta echipajul medical, chiar in fata fostului spital din Balcesti.

Barbatul avea 41 de ani si era din comuna valceana Lalosu. Dupa ce i s-a facut rau acasa, el a fost dus cu masina de catre un vecin in fata cladirii Spitalului Orasenesc Balcesti, unde a constatat ca unitatea nu mai functiona.

Rudele barbatului mort au spus ca, dupa ce au aflat ca unitatea medicala este inchisa, au sunat la Serviciul de Ambulanta din Balcesti, insa singura salvare de pe tura era plecata intr-un alt caz de urgenta. Ulterior, dupa aproximativ 40 de minute de asteptare in fata cladirii spitalului, barbatul a murit. La aflarea vestii, sora si sotia barbatului, care ajunsesera in fata cladirii spitalului, au lesinat.

Rudele acestuia au precizat ca nu stiau ca spitalul fusese inchis. 200 de spitale din Romania dispar in 2011. Ce punem in loc?

Potrivit directorului medical al Spitalului din Balcesti, Victoria Sencar, citata de Mediafax, unitatea a fost inchisa la 1 aprilie, desi avea toate specialitatile si nu avea datorii. Ea a precizat ca, in prezent, in spital mai sunt medici si asistente, care nu si-au exprimat inca dorinta de a fi transferati la alte unitati, dar care "nu pot acorda ingrijiri si asistenta medicala".

"Spitalul a fost desfiintat. Pot sa va spun ca este un spital modern care are toate specialitatile, dar in acest moment este inchis. Cadrele medicale, intre care si eu, care nu au facut o optiune pentru o unitate pentru a pleca au mai ramas aici, dar unitatea nu mai fucntioneaza in mod oficial de la 1 aprilie, fiind inchisa de Ministerul Sanatatii", a declarat Victoria Sencar.

La Statia de ambulanta din Balcesti sunt trei masini de interventie, cate una pe tura.

67 de spitale, inchise de luna viitoare. Medici si pacienti, pe drumuri

Un alt caz avut loc in judetul Constanta, unde o persoana din localitatea Baneasa a murit in drum spre spital. Barbatul era cardiac si i s-a facut rau la locul de munca. Colegii l-au dus la cabinetul medical din localitate, singura unitate care mai functioneaza dupa inchiderea spitalului din zona.

Medicii au constat ca suferise un infarct si au solicitat ajutorul celor de la ambulanta. Cele doua autospeciale din Baneasa erau insa plecate la alte solicitari, asa ca, pana au ajuns la bolnav, au trecut aproape 40 de minute. Intr-un final, a fost preluat de salvare, insa, in drum spre Constanta, barbatul a intrat in stop cardio-respirator si a murit.

Astazi, 7 aprilie, este si Ziua Mondiala a Sanatatii

Cu aceasta ocazie, ministrul sanatatii Cseke Attila, a transmis un mesaj tututor cadrelor medicale.

"In acesta Zi speciala doresc sa-i asigur pe cetatenii acestei tari ca am convingerea ca reforma sistemului de Sanatate era necesara si nu va intarzia sa-si arate efectele atat de asteptate. Chiar daca in aceste zile am luat niste masuri nepopulare si grele, acestea erau necesare de mai mult timp pentru a eficientiza un sistem de Sanatate rigid si inchistat. Impreuna cu echipa din Ministerul Sanatatii si personalul medical vom face toate eforturile pentru a putea sa ne ducem la capat misiunea. increderea oamenilor este o piesa importanta in mecanismul reformelor si sper ca rasplata sa fie pe masura asteptarilor. Cu totii suntem constienti ca avem un sistem sanitar care trebuie reformat. Va invit sa facem acest lucru impreuna." - se arata in comunicatul de presa al Ministerului Sanatatii. 

Poti muri cu zile:un tanar ranit in accident, plimbat 8 ore intre 3 spitale

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO