Dragoste parinteasca cu jumatate de norma. Cine sunt romanii care au grija copiilor din orfelinate
In fiecare sfarsit de saptamana, sute de romani ofera dragoste parineasca, dar cu jumatate de norma. Casele lor se umplu de rasetele zglobii ale unor copii orfani sau lepadati prin centrele de plasament.
Discutam deja despre un fenomen, spun asistentii sociali, dar si psihologii care avertizeaza, insa, ca astfel de gesturi de mare omenie pot da nastere unor deceptii in momentul in care vizitele sunt intrerupte.
Doamna Aurelia a intalnit-o pe o copila in luna ianuarie, cand a fost dusa la orfelinat impreuna cu cei patru frati. In momentul in care cea mica s-a imbolnavit, a luat-o acasa si de atunci periodic vine in mijlocul familiei.
Aurelia Rosca: "Absolut nimic nu vorbea, statea intr-un coltisor, orice o intrebam nu zicea nimic decat 'nu'. In ziua cand am adus-o la mine, in acea zi s-a schimbat total".
Copila a invatat sa vorbeasca ajutata de un logoped, iar doamna Aurelia i-a transformat camera fetei ei plecata in strainatate in loc de joaca
In plus, copila o insoteste peste tot si cateodata la locul ei de munca.
Crina Andreica, director adjunct Protectia Copilului Bistrita: "In jur de 50% dintre copiii din centrele noastre de plasamnt sunt luati in week-end-uri si in timpul vacantei in familiile substitutive. Orice familie care poate sa aiba conditii materiale si sa garanteze cu garantii morale...".
La Satu Mare il intalnim pe un adolescent care, la 15 ani, este unul dintre elevii emineti ai unui liceu din oras. A fost plimbat de-a lungul copilariei dintr-un orfelinat in altul. Mama lui si-a adus aminte de el abia la 12 ani, cand l-a luat acasa. Insa baiatul a fugit, pentru ca il scotea la cersit. S-a lipit de o educatoare careia ii spunea "Nana", iar de atunci sunt de nedespartit.
"Cu greu ne desparteam... Ea pleca plangand, dar uite ca suntem si astazi prieteni", spune adolescentul.
O prietenie care s-a transformat in timp intr-o relatie mama-fiu. Chiar daca doamna Livia are si un baiat al ei.
Livia Urda: "Suferea foarte mult ca nu are parinti si atunci l-am integrat destul de bine in familie".
Eugenia Ardelean, director adjunct DGASPC Satu Mare: "A ajuns la Liceul Teoretic, a intrat cu nota foarte buna, a luat peste 9 media, invata foarte bine si noi ne-am dat seama ca acest copil, venind in contact cu mai multe familii, si-a dezvoltat personaliatea si chiar sa aiba niste realizari".
Psihologii spun ca gesturile facute de oamenii de buna credinta sunt extraordinare dar...
Adela Moldovan, psiholog: "Acel copil se poata atasa foarte puternic de persoana respectiva, iar apoi in cazul intreruperii acestei relatii, copilul poate suferi foarte puternic in urma unor astfel de deceptii in serie".
Acesti oameni cu suflet mare, care de fapt sunt parinti de week-end si de vacanta, vor sa ii adopte. Insa multi dintre ei nu sunt declarati adoptabili, pentru ca parintii naturali, desi i-au uitat in centre, nu-si dau acordul pentru adoptie.
Acum, in centrele de plasament din toata tara sunt 40.000 de copii.