Doar 40% dintre pacienti vor fi scutiti de la coplata in sanatate
Cel putin asa a decis Guvernul, care si-a luat acest angajament in negocierile cu reprezentantii FMI si Comisia Europeana.
"Vom introduce sistemul de coplata pentru serviciile medicale. Ponderea scutirilor de la obligatia de a efectua aceste plati nu va depasi 40%", se spune in memorandumul de intelegere cu FMI si CE.
In luna martie, Ministerul Sanatatii anunta ca a definitivat legislatia privind introducerea mecanismului de coplata, prin tichetul moderator pentru sanatate, si ca proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, care va decide daca actul poate fi aplicat de la 1 iulie 2010.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei pe an, astfel ca pacientii vor plati consultatii, investigatii, spitalizarea pana la o suma cumulata a bonurilor de 600 lei. Peste aceasta suma, consultatiile, analizele si spitalizarile vor fi gratuite.
In medicina primara, coplata pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor platite separat va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi 15 lei. Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi platita cu 10 lei, iar consultatia la medicul specialist in afara programului de lucru va fi taxata cu 20 lei.
De asemenea, consultatia efectuata de serviciul de ambulanta, doar in cazul cand aceasta reprezinta solicitare de consultatie la domiciliu, va presupune o taxa de 20 lei.