Furt pe fata: unii medici de familie cer taxa de consult pacientilor ILEGAL

Dată publicare: 25-05-2010 00:00
Dată actualizare: 03-05-2012 12:58


S-au invatat sa ia bani doar pentru ca au pacienti trecuti pe liste, iar acum tot pe acestia ii pun la plata in mod ilegal. Ne referim la unii medici de familie, care mai nou taxeaza bolnavii care vin la consultatie fara programare.

Au introdus de la ei putere un soi de coplata inainte ca cea anuntata de minister sa intre in vigoare. Ceea ce fac ei este ilegal, spun raspicat oficialii Casei de Asigurari.

Dupa ce autoritatile au introdus programarea la doctorul de familie si au schimbat si grila de calcul pentru servicii, adica au stabilit ca 70 si nu 100% din banii primiti trebuie sa fie pentru listele de pacienti, medicii isi iau revansa. Practic, scot bani tot pe spinarea bolnavilor.

Si-au lipit pe usile cabinetelor afise care anunta ca oricine este neprogramat este taxat. De la 10 lei pana la 50.

In plus, la specialisti tarifele sunt duble pentru diferite proceduri medicale. Mai grav este ca bolnavilor li se iau banii fara sa li se dea retete compensate, bilete de trimitere sau adeverinte medicale.

Cum aceste taxe sunt ilegale, seful CNAS a trimis o echipa de control. Astfel, doctorii care percep taxe ilegale vor fi amendati, iar in cazul unora pot fi reziliate contractele.

Reprezentantii CNAS spun ca cele 20 de consultatii zilnice permise medicilor se refera doar la pacientii aflati in evidenta cu boli cronice, care pot fi programati la cabinet.

Asa ca doctorii de familie pot si trebuie sa dea consultatii si peste limita de 20 la pacientii cu alte afectiuni, fara sa le ia vreun leu.


VIDEO PROTVPLUS.RO